Поклоници из Москве у руској цркви Свете Тројице у Београду

Поклоници из Москве у руској цркви Свете Тројице у Београду
Поклоници из Москве у руској цркви Свете Тројице у Београду
Поклоници из Москве у руској цркви Свете Тројице у Београду
Поклоници из Москве у руској цркви Свете Тројице у Београду

Београд, Недеља свих светих, 7. јуна 2015. - Група поклоника из престоног града Руске Федерације, из Москве, данас је са браћом православном, Србима, испунила храм. Побожни народ је једним устима узносио молитве Господу, док је за певницом појала мања група новооснованог хора при цркви Светог Димитрија Донског из Москве.

Светом Литургијом је началствовао отац Андреј Алексејев са протојерејем Виталијем Тарасјевим, старешином храма Свете Тројице и домаћином данашњег сабрања. Апостол је данас читао Мирослав Јелић, који је заједно са Бојаном Грујичићем у пратњи групе руских поклоника; наши су млади људи дипломирани теолози Московске духовне академије. 

„Радост је испунила наша срца што смо могли да се окупимо у овоме храму и служимо Господу, да узнесемо молитве за наша два братска народа, руски и српски, и за сву нашу православну браћу,“ казао је отац Андреј у свом обраћању вернима. У спомен на данашњи дан даривао је оцу Виталију икону светитеља Димитрија Донског који је био сведок Христов, бранитељ Православља.

Протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев, старешина руске цркве Свете Тројице на Ташмајдану, Подворја Московске Патријаршије, заблагодарио је на великој духовној радости коју су својим доласком у Србију и данашњим литургијским сабрањем донели руски поклоници; сви су се данас у овоме храму, са браћом Србима, причестили Светим Тајнама.

Крстоносни прота Виталије замолио је оца Андреја Алексејева и све поклонике српским светињама да се по повратку моле за српски и руски народ, српску и руску земљу и Српску и Руску Цркву, јер ова два једноверна народа вежу дубоке историјске везе, а страдална судбина им је слична, ево и до данашњих дана. Молитве су потребне и за Русе и за Србе како би на свом путу ка спасењу одолели сваком непријатељу и противнику. У знак благодарности за данашње свето сабрање у храму Свете Тројице протојереј Виталиј је уручио оцу Алексеју из цркве Светог Димитрија Донског икону Светог Теодора Вршачког, казујући његово житије.

 У великој несрећи пред политичким променама 1917. године, многи су емигранти нашли свој нови дом у Србији која их је прихватила у загрљај као мајка – и то се никада не заборавља, подсетио је данас отац Виталиј.

Прота Виталиј је одржао слово како треба представити Србију и српски народ, Српску Цркву: не заборавља се српско гостопримство и љубав, поготово исказани у најтежим тренуцима, не заборавља се велико српско срце у којем обитава огромна вера у Господа нашега Исуса Христа, оно срце које чини милосрђе и љуби ближњега свога.

„Када се вратите у свој храм, помените и све нас грешне на путу ка спасењу, нас грешне који живимо на светој српској земљи,“ казао је отац Виталије.

После Свете Литургије и трпезе љубави група руских поклоника, међу којима су млади, деца, људи из света културе, уметности, науке, као и професори школа и богословља, обишла је Спомен-храм Светог Саве на Врачару.

***

Група од седамдесет поклоника је свој поход српским светињама почела на дан Светих цара Константина и  Јелене на Вождовцу када их је благословио Његова Светост Патријарх српски Иринеј, који је као и народ са радошћу примио руску браћу и сестре, а међу њима и две Корејанке које су примиле Православље.

Светиње ваљевског краја, Манастир Ћелије и Лелић где почивају мошти Светог владике Николаја Охридског и Жичког, на поклонике су оставиле неизбрисив траг. Сусрет са живим светитељима Јустином Ћелијским и Николајем Српским не могу описати речима.

Боравак у Сремским Карловцим, обилазак Саборног храма и Епископског двора употпунио је знање руских поклоника након кратког предавања о историјату цркве и двора, као и о руским свештенослужитељима који су се овде молили у време Октобарске револуције и свих ратних вихора.

Фрушкогорске светиње, Крушедол, Велика Ремета, Гргетег, бисери Православља међу многим српским светињама, понели су руски поклоници у Русију, у свој храм, проносећи славу Српске Православне Цркве и њене славне историје и велике духовности.

Зорица Зец