Поклоничко путовање питомаца Војне Гимназије

Током викенда група заинтересованих матураната и професора Војне гимназије у Београду посетила је древне српске светиње. На овај начин је започета реализација оваквих путовања и у овој школи од националног значаја што су Катихетсаки одбор Архиепископије београдско- карловачке и Војна академија прошле јесени договорили.

Са благословом Његовог Преосвештенства, викара Патријарха српског, Епископа хвостанског Г. Атанасија, председника Одбора за верску наставу, у суботу ујутро је из храма Св. Архангела Гаврила кренула колона будућих официра. Са ђацима су пошли патријаршијски јерођакон Христифор (Неђић) и секретар за Војску ђакон Јован Бабић, катихета у Војној гимназији. Испред Војне гимназије је кренуо Г. мајор Јован Бранковић, заменик начелника 33. класе.

Након што су се поклонили Лазарици и подсетили јунаштва косовских бораца и честитог Кнеза у Крушевцу, ученици су се поклонили Миличиној светињи Љубостињи. С благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Хрисостома ђакон Радош је поздравио придошле трпезом љубави.

Савина Студеница је и овог викенда отворила своје двери најмлађим припадницима наше часне Војске. Литургијско недељно славље је донело посебну радост Васељенској Православној Цркви. Пет момака је изразило жељу да се роди водом и Духом. Крштење се обавило на древан начин погружавањем у воду у склопу Св. Литургије. Многима је ово био први пут да присуствују једној оваквој свечаности. Војни гимназијалци су за кумове одабрали своје пријатеље и колеге. Тако је трајно оснажена заједница будућих заповедника и сарадника у Војсци Србије. Високопреподобни архимандрит Тихон уз саслужење свештеника и ђакона је новокрштене и њихове кумове причестио Даровима вечности и на тај начин употпунио увођење ових младих људи у Цркву. Након ручка се сусрео са ђацима,старешинама и професорима Војне гимназије и изражено је велико обострано задовољство због овог сусрета. Поподне се врла младост упутила стазицама ка Горњој испосници Св. Саве. Једним устима и једним срцем су на овом месту отпевали химну своме светитељу.

На повратку у Београд је група застала у Краљеву где је ђакон Радош питомцима показао некадашњи двор Св. владике Николаја. Још једном трпезом љубави је испратио војни подмладак. Поклоници су пуни утисака и са великим задовољством пошли назад.

Ђакон Јован Бабић