Покретање судског поступка за враћање манастира Нови Каленић Српској Православној Цркви

Епархија за Аустралију и Нови Зеланд, Митрополије новограчаничке, Српске Православне Цркве, са жалошћу обавештава јавност да је приморана покренути судски процес против удружења „Проперти траст слободне српске православне епархије за Аустралију и Нови Зеланд Pty Ltd" (Проперти траст) због кршења правила о „добротворном повереништву" у односу на поступке „Проперти траста" везане за манастир Светог Саве, Нови Каленић, у Валароу у Новом Јужном Велсу.

Манастир у повереништву држи „Проперти траст", али у складу са правилима за добротворна повереништва, а у корист целокупне Српске Православне Цркве. Према томе, он се налази под директним надзором епархијског Архијереја, Његовог Преосвештенства Владике Иринеја, те је дужан поштовати све његове законске и канонске одлуке.

Прекршаји Проперти траста укључују ускраћивање приступа манастирском имању Његовом Преосвештенству Владики Иринеју и уопште канонском клиру, дозвољавање обављања неканонских обреда од стране рашчињеног свештеника као и вршење неауторизованих измена у Правилима о раду удружења „Проперти траст".

Пошто ови прекршаји нису исправљени до истека крајњег рока о коме је Проперти траст обавештен писменом представком од 24. маја 2010. године, Епархија је наложила својим правним саветницима да поднесу молбу јавном правобраниоцу Новог Јужног Велса, као министру надлежном за надзор рада добротворних повереништава, да да своју формалну сагласност за почетак судског процеса против Проперти траста, како би се манастир Нови Каленић вратио у Канонски поредак Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска