Покров Пресвете Богородице у Ђунису

Покров Пресвете Богородице у Ђунису
Покров Пресвете Богородице у Ђунису
Покров Пресвете Богородице у Ђунису
Покров Пресвете Богородице у Ђунису

И ове, као и претходних година, прослављање молитвеног заступништва Пресвете Богомајке на најсвечанији начин обележено је у Ђунису, у манастиру посвећеном празнику Покрова Пресвете Богородице. Реке верника које су се у навечерје празника сливале ка овој светињи дочекале су Преосвећеног Епископа нишког Господина Др Јована који је служио свеноћно празнично бденије. Целе ноћи побожни народ је узносио молитве док су се наизменично чули звуци појања по српском и византијском напеву.

По завршеном бденију, око поноћи, на извору чудотворне воде, на месту где се Пресевта Дјева јавила побожној девојци Милојки, владика је са свештенством прочитао акатист Пресветој Богородици.

Иако је била ноћ од запаљених свећа цео манастир блистао је као да је дан. Сила молитве разагнала је таму мрака како ону у порти манастира, тако и ону у душама људи. На крају Акатиста Владика је поучио народ истакавши значај молитве и нарочито молитвеног заступништва Оне која заступа све нас пред Сином својим. У току ноћи обављена је Света тајна јелеоосвећења и одслужена прва Света Литургија. На само празнично јутро Свету Архијрејску Литургију служио је владика Јован са бројним свештенством, а уз молитвено учешће великог броја верних.

Пресвета Богородица која својим часним омофором штити од свакога зла верне људе који од Ње ишту помоћи окупила је свештенство не само из Епархије нишке и суседне крушевачке него и из других Епархија, а верни народ је дошао из свих српских крајева. Она која се моли за све, све је и сабрала око себе и на том сабрању показала се сила нашег народа и његове Цркве. Зато је Владика у беседи на крају богослужења, уз честитке настојатељици обитељи, монахињи Марији са сестринством, позвао све верне да и ту и стално, где год да су узносе молитву-Пресвета Богородице спаси нас!

Извор: Епархија нишка