Покушај масакра Срба код Липљана, КФОР мирно посматрао премлаћивање

Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује синоћњи покушај убиства Србина Александра Настића и данашњи линч над групом Срба из Новог Насеља код Липљана у коме је повређено више лица од којих је  шесторо задржано на лечењу. Овим варварским нападима који су починили локални Албанци још једном се по ко зна који пут потврдило да за Србе ни у централном делу Косова нема безбедности и да је и даље на делу жестока кампања етничког терора са циљем протеривања преосталих Срба из овог и осталих делова јужне српске Покрајине.

Србина Александра Настића (рођен 1982 г.) из Новог Насеља које се налази између Липљана и Сувог Дола напали су непознати нападачи наневши му повреде из ватреног оружја. Настић је ишао пешице од своје куће до оближњег кафића када је приметио једна кола која су успорила кретање. Одједном је непознато лице пуцало из ватреног оружја наневши  му простренлу рану десне половине грудног коша и десне надлактице. Од задобијених рана Настић је пао у оближњи јарак одакле су га убрзо локални Срби који су се нашли у близини извадили и пребацили колима до базе финског КФОР-а у Сувом Долу. Нападаци су у међувремену великом брзином  побегли са  места напада.

Дошавши у финску базу војници су, по тврђењу Срба који су возили рањеника, одбили да пруже хитну помоћ Настићу, јер наводно у бази немају амбуланту. Срби су Настића потом  у Грачаницу где је   примљен у болницу Симонида. Повређени је у међувремену изгубио много крви.

По изјави дежурног хирурга др Јована Младеновића, одмах по доласку у болницу Настић је оперисан. Тренунто у стабилном стању и ван животне опасности са свим виталним животним функцијама.

Након синоћњег покушаја убиства Александра Настића, Срби из Новог Насеља и села Суви До код Липљана покушали су да одрже протест блокадом пута Липљан-Косово Поље. Тада их је напала већа група албанских екстремиста из суседног села и нанела им теже телесне повреде, изјавио је   учесник протеста Дојчин Рашић. 

Очевици тврде да су припадници финског КФОР-а и Косовске полицијске службе , индиферентно посматрали напад,   да су реаговали тек након запомагања повређених. У суровом батињању, повређено је  петоро Срба (двоје теже) док је накнадно нападнут још један.    По изјавама учесника протеста више Срба је задобило лакше повреде, али нису затражили медицинску помоћ у болници.

Теже телесне повреде су добили:

1. Костић Саша (1968) , примљен је у трауматском шоку са повредом главе  са леве стране, рана је димензије 10 x 5 цм. Костић се тренутно оправаља на одељењу интензивне неге и налази се ван животне опасности.

2. Николић Косара (1947)  примљена је са тешком повредом главе од ударца тупим предметом. Рана на левој страни главе је била облика слова ипсилон димензија 10x5 цм са великим хематомом (подливом) величине песнице. Николићева се опоравља на одељењу за интензивну негу. По изјави лекара Косара Николић донета је у тешком   трауматском шоку и изгубила је много крви.

3. Настић Аца (1955) стриц синоћ повређеног Александра Настића примљен је у болницу са повредама у фронталном и левом делу лобање са предњом раном величине 7X4 цм и бочном раном на глави у облику слова ипсилон величине 10 x 4 цм.   соку. Након операције и засивања, Настић је смештен на одељење за интензивну негу.

4. Николић Предраг (1978) , син Косарин, имао је повреде главе у фронталном делу као и мање контузије по другим деловима тела. 

5. Максимовић Славиша (1968) године примљен је у болницу Симонида са поврадама руке и лакшим контузијама. 

6. Гачић Милорад са повредом левог лакта и лакшом повредом главе.     

Напад на Србе је пријављен УНМИК и Косовској полицији и истрага је у току. Повређене за сада није посетио  нико од међународних представника УНМИК-а или КФОР-а.

Његово Преосвештенство Епископ рашко – призренски Г. Артемије, је тим поводом изразио своје огорчење због овог напада и затражио од команданта мултинационалне бригаде Центар, бригадног генерала Андерса Бранстрома (Шведска) и команданта снага КФОР-а Холгера Камерхофа да предузму конкретне мере којим би се заштитили Срби Новог Насеља и осталих угрожених делова централног Косова од насиља албанског становништва које на дела насиља подстичу њихови политичари и медији.

"Смањење снага КФОР-а и уклањање контролних пунктова које КФОР интензивно спроводи не доприноси јачању безбедности већ српско становништво оставља изложено терору што је потврдио данашњи инцидент. Срамота је и брука да након више од шест месеци нису пронађени виновници масакра над српском децом у Гораждевцу и покоља породице Столић" рекао је Владика. "Епархија рашко-призренска зато очекује да се коловође данашњег линча идентификују и што пре доведу пред лице правде", додао је Епископ рашко – призренски. "Доста нам је лицемерних израза 'озбиљне забринутости' и 'жаљења'. КФОР и УНМИК полиција нису задужени и плаћени да жале и лију сузе над Србима већ да их заштите од систематског албанског терора и насиља. Уколико то нису у стању, нека допусте Србима да се сами организују и заштите своје домове и породице", закључио је Владика.

Данашњи напад као и недавно каменовање руских и српских поклоника у Дечанима на сам дан Божића, скрнављење цркве у Горњој Брњици и узурпација храма Христа Спаса такође показују колико су косовски Албанци спремни да испуњавају стандарде и каква је њихова визија демократије и европске будућности. Стандарди које је на сав глас промовисао г. Хари Холкери и међународна заједница само у последњих пар недеља више пута су грубо погажени и очигледно већ у самом старту представљају мртво слово на папиру и смоквин лист којим се покрива срамота неуспеле мисије УНМИК-а и КФОР-а.

Епархија рашко-призренска апелује на српске представнике у Скупштини Косова и Метохије и општинским скупштинама да своје даље учешће у институцијама што пре услове конкретним мерама заштите српског становништва и његових светиња које су изложене сталним нападима албанских екстремиста као и проналажењем виновника покоља у Гораждевцу и Обилићу. Српски представници у институцијама немају морално право нити подршку српског становништва да више учествују у симулирању демократије дајући легитимитет владавини албанског безакоња и међународне хипокризије док се се год лије крв невиних цивила и скрнаве хришћанске светиње на Косову и Метохији.