Покушај паљења руског манастира на Маслинској гори

Полиција је у среду ухапсила једног мушкарца због сумње да је провалио у манастир у  покушају да запали свети православни храм у Јерусалиму раније тога дана, јавља Times of Israel. Полиција је потврдила да су улазна врата цркве била сломљена, пре него што је чувар манастира на Маслинској гори посвећеног Вазнесењу Господњем  Руске духовне мисије известио да је црква обијена и оштећена у подметној ватри. Полиција је такође потврдила да обиман чађ заиста указује на паљевину. Полиција је изјавила да не верује да је напад био верски мотивисан, него да је једноставно локални спор између двеју породица које имају посла са овим светим местом, преноси Агенција Фидес.

Црква Вазнесења је једна од четири цркве у Светој земљи коју заједно користе верске заједнице; остале су базилика Рођења у Витлејему, базилика Васкрсења у Старом граду и гроб Пресвете Богородице у Кедронској долини. Капела Вазнесења је једина у надлежности муслиманске власти на светим местима.

Садашња црква датира из временана пре доласка крсташа и подигнута је на месту претходне цркве уништене од стране Персијанаца 614. године.

Цркве у Светој земљи су честе мете напада у последњих неколико година, као што је и црква Успења Пресвете Богородице на Сионској гори, која је нападана у неколико наврата. У јуну 2015. године цркву умножење хлебова и риба озбиљно су оштетили екстремисти-пиромани.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)