Полагање камена темељца за парохијски дом у Љубљани

ЉубљанаЊегово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован служио је 22. јуна 2008. године Свету Архијерејску Литургију у цркви Светих Ћирила и Методија у Љубљани. Уз мноштво верног народа који се данас окупио у свом храму, литургији су присуствовали и многи уважени гости: представници Римокатоличке цркве на челу са папским нунцијем у Словенији С.Е. Сантосом Абрил-Кастело, представници политичког живота Слoвеније, Србије и Републике Српске. После Свете Архијерејске Литургије, верници и уважени гости упутили су се иза храма где ће ако Бог да, догодине стајати велелепни парохијски центар. Овом свечаном чину присуствовали су премијер Словеније Јанез Јанша, изасланик председника Србије министар финансија Мирко Цветковић и министар вера Радомир Наумов, председник Владе Републике Српске Милорад Додик као и истакнути словеначки привредни и културни радници.

Љубљана После поздравног говора проте Перана Бошковића, учеснике скупа поздравио је премијер Словеније Јанез Јанша. Он је у свом говору поздравио све присутне госте и нагласио важност овог великог пројекта. После говора представника владе Србије и Републике Српске, Митрополит Јован поздравио је све високе госте, пожелевши да се догодине сви опет скупимо и заједно прославимо завршетак радова. После свог говора, Високопреосвећени Митрополит одликовао је Орденом Катарине Кантакузине Бранковић I реда следеће личности и организације за њихову подршку пројекту: министрa за правосуђе др. Ловру Штурма, директора уреда за верске заједнице др. Драгу Чепара, координатора за верска питања Градске општине Љубљана Романа Јакича, и његову екселенцију мсгр. др. Сантосу Абрил y Кастело, апостолског нунција у Словенији. Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане, за подршку пројекту, примио је плакету Митрополита Јована. Митрополит Јован уручио је нунцију и Вараждински Апостол за ватиканску библиотеку као и изасланику Надбискупа Алојзија Урана, професору Богдану Доленцу.

Љубљана У духу културног повезивања одвио се симболичан акт постављања камена темељца за културно - пасторални центар. Симболички чин су заједно са Митрополитом Јованом и парохом љубљанским Пераном Бошковићем обавили председник владе Р.Словеније Јанез Јанша и Радослав Нестеровић, један од најбољих словеначких кошаркаша, иначе кум цркве Св. Ћирила и Методија. Свечаној атмосфери на скупу у великој мери придонео је музички наступ српског и словеначког хора. На крају говора, Митрополит Јован са свештенством обавио је чин полагања камена темељца и благословио почетак радова за парохијски дом.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска