Полиција унско-санског кантона пресретала и застрашивала Србе у Босанској Дољани

У суботу, 29. августа т.г. на Убрус десио се инцидент на вјерској и националној основи. Инцидент су изазвали припадници полиције Унско-санског кантона у селу Горијевац код Бихаћа. Наиме, многобројни прогнани Срби из Бос.Дољани окупили су се тог дана и празника око своје спаљене цркве у Дољанима на њихов други Сабор након прогона 1995.године. У Дољане су стигли Владика бихаћко-петровачки г. Хризостом и надлежни свештеник Далибор Ненић како би се са Дољанцима сусрели управо у Дољанима, са њима Богу помолили и прославили овај празник. И све је било предивно и достојанствено до повратка Срба из Дољани. Тада су припадници полиције Унско-санског кантона из Бихаћа организовали пресретање Дољанаца на макаданском путу прије њиховог изласка на пут АВНОЈ-а.

Почело је њихово малтретирање, прије свега возача, затим кажњавање и вријеђање. Нарочито су се били окомили на Предсједника Одбора за реконструкцију Цркве у Дољанима г.Прошића. Владика бихаћко-петровачки телефоном је већ у поподневним часовима обавјештен о овом немилом инциденту. Због тога је упутио допис Министру унутрашњих послова Ф БиХ-не и протествовао због све чешћих провокација полиције на чисто националној и вјерској основи, а посебно због овог инцидента, који је имо за циљ заплашивање и одвраћање Срба од њиховог доласка и повратка у њихове Дољане. Прилажемо службени акти Епископа Хризостома упућеног ресорном Министру о којем је обавјестио и друге релевантне органе власти у БиХ.

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКА

КАБИНЕТ ЕПИСКОПА

Е.бр. 659/09

1.септембра 2009.године
Министру унутрашњих послова Ф БиХ
н/р Министра Господина Алић Мухидина
Сарајево

Уважени Господине Министре,

Обраћамо Вам се поводом најновијег инцидента на вјерској и националној основи којег су изазвали припадници Полиције Унско-санског Кантона. Наиме, у суботу, 29. августа о.г. на православни празник Убрус у село Дољане код Бихаћа окупили су се протјерани Срби код своје спаљене цркве ради молитве и сусрета, те разговора око будућег повратка у Дољане. Лично смо присутвовали овом радосном догађају и заједно са окупљенима помолили се Богу у зидинама спаљене цркве. Враћајући се из Дољани у поподневним часовима припадници полиције из Бихаћа стационирани у селу Горијевац, тачно на прикључном пункту на пут Бихаћ-Бос.Петровац пресретали су путнике и малтретирали их, прије свега возаче, које су тјерали да ''дувају'' итд. Све су ово чинили прије изласка на Пут АВНОЈ-а. Овакво понашање полиције веома је изиритирало све путнике, који су прошли прави ужас и агонију. Сви су ово схватили и процјенили као вријеђање, малтретирање и својеврену пријетњу по националној и вјерској основи, те као одвраћање од повратка и обнове, као каприц Србима и освета зато што су се окупили у своје Дољане.

Ми смо око 14,30 часова прошли тај ''пункт'' и видјели стациониран полицијски аутомобил, али нас лично полиција није зауставила. Препознали су нас и вјероватно из некаквог респекта према ВЛАДИЦИ нису нас зауставили. Већ у вечерњим часовима истога дана многи учесници Сабора у Дољанима обавјестили су нас  директно и индиректно преко свештеника и жалили се на поступак полиције. Посебно су малтретирали Предсједника одбора за реконструкцију цркве г. Прошића, који им се чак и супроставио, који је пређашњи бишћанин и добро зна менталитет и људи и службеника органа власти.

Ми овим дописом, Господине Министре, изражавамо прије свега наше жаљење, али и огорченост на поступке полиције Унско-санског кантона, која константно изазива тензије по вјерској и националној основи. Кад кажемо константно мислимо на случајеве које је ова полиција чинили на локалним путевима:Петровац-Смољана; Петровац-Дринић итд. Многи грађани нам се обраћају и траже заштиту од како они кажу ''нових јаничара и зулумћара'' који чим виде да се негдје Срби окупљају и састају праве планове и акције како да им ''дођу главе''.

Жалосно је што Вам ово пишемо. Тражимо од Вас да испитате ове случајеве и да спријечите инциденте по националној и вјерској основи под изговором да полиција само ради свој посао и врши службену дужност. Никада и никада нећемо и не желимо интервенисати или спречавати да органи власти обављају своју дужност, али, ако то обављање вријеђа част и достојанство једној народа или једне вјерске организације ми смо дужни упозорити Вас на то, јер овакве појаве прије или касније могу имати непожељне и трагичне последице. Иако смо у више наврата нашом кривицом због брзе вожње били кажњени, па чак и возачка дозвола нам била одузета на мјесец дана, Ми се никада нисмо, нити ћемо се жалити, али ово прелази границу службеног и задире у сверу националног и вјерског.

Господине Министре изволите примити изразе нашег дубоког поштовања и уважавања.

Епископ бихаћко-петровачки,

+ Хризостом

Доставити:

1.Предједавајућем вијећа министара БиХ проф.др. Шпирић Николи

2.Министру за људска права и избјеглице БиХ, Сарајево

3.Министру цивилних послова БиХ, Сарајево

4.Господину Гаврили Граховцу, потпредсједнику Владе Ф БиХ и Министру културе и спорта Ф БиХ; Сарајево

5.Министру унутрашњих послова Унско-санског кантона, Бихаћ;

6.Министру Унутрашњих послова Р.С. г. Џађо Станиславу, Бања лука

Извор: Епархија бихаћко-петровачка