Пољска Црква: Добротворни концерт у корист сиријске деце

Добротворни концерт божићних песама одржан је 27. јануара 2017. године у Краљевском дворцу у Варшави у корист деце у Сирији. Овај догађај, који је иницирало удружење Верни традицији наших нараштаја у сарадњи са парохијом Светог Јована Лествичника у Воли, био је последњи у низу добротворних догађања, преноси сајт Пољске Православне Цркве.

Дворана је била дупке пуна. Неколико уважених гости били су присутни, укључујући и Његово Блаженство г. Саву, Митрополита Варшаве и све Пољске, као и представнике дипломатског кора, локалних самоуправа и образовних институција.

Вече је почело уводним напоменама оца Адама Мисијука, који је истакао да је циљ ововечерњег сабрања помоћ сиријској деци која пате од рата у својој земљи. Он је напоменуо да је, чувши о концерту, представник Антиохијске Православне Патријаршије написао: -Наша срца су ганута сазнањем да се Православна Црква у Пољској моли за нас и размишља о томе како да помогне Сиријцима.

Концерт је трајао је дуже од два сата извођењем божићних песама које су певале поједине породице или парохијски хорови, представљени у различитим музичким стиловима на словенским језицима. Гласан аплауз је пропратио сваку тачку, јер је публика била дирнута величанственим певањем и укупном поруком вере у Свемогућег Бога.

После последње божићне песме, организатори концерта захвалили су присутним представницима Амбасаде Републике Србије, као и Његовом Блаженству г. Сави, на коцерту приређеном на дан прославе  великог српског просветитеља и првог Архиепископа Светог Саве, иначе имендана митрополита Саве који је ово име узео у част Светог Саве Српског.

Вече је закључено певањем божићног тропара, који је написао Свети Јефрем Сиријски, на арапском језику и заједничком молитвом за Сирију и добро свих оних који тамо пате.

Извор: Православие.ру