Пољски председник пред иконом Богородице у Честохови

Пољски изабрани председник Андржеј Дуда посетио је националну светињу, павлински манастир у Честохови са Црном Мадоном и молио се за свој успешан други мандат. „То је свето и важно место за мене; овде осећам духовну подршку“, рекао је новинарима у понедељак увече. Желео је да јој захвали и „замоли њено даље старање о Пољској и о мени“.

Дуда је присуствовао вечерњој молитви у капели милосрђа са чувеном иконом Госпе од Честохове. Кад је свештеник Валдемар Пастусијак поменуо председника у служби, верници су аплаудирали. Свештеник је захвалио Дуди на посети и „сведочењу вере". Национални конзервативни политичар победио је у недељу у другом кругу избора са 51 посто гласова против либералног изазивача Рафала Трзасковског, према коначном резултату објављеном у понедељак увече. Већ после победе на изборима 2015. године, Дуда је дошао у Честохову да „захвали Пресветој Мајци на свој снази коју ми је дала“, како је тада рекао.

Молитва „Позив са светле планине“ (Апел Јасногорски) једна је од најпознатијих молитви у Пољској. Упућена је Пресветој Марији као „Царици Пољске“ и моли се да помогне земљи и Цркви. На поклоничком месту Госпе на Јасној Гори на југу Пољске моли се свакодневно у 21 ч,, а католичка ТВ станица Трвам и Радио Марија емитују танмошња богослужења широм земље. Поштовање Богородичине иконе из Ченстохове је амблем веровања у Пољској.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)