Пољски председник први пут посетио планину Грабарку

Хиљаде православних верника из целе Пољске 19. августа, на Преображење Господње сјатило се на планину Грабарку, како би се заједно помолили.

Ове године на Грабарку је први пут дошао председник Пољске, Бронислав Коморовски.

„Захвалан сам због молитвеног сусрета на овом месту“, истакао је он пре почетка Божанствене литургије. „Православна црква у Пољској је део нашег духовног наслеђа, веома важан део наше државе.“

Митрополит варшавски и све Пољске Сава је казао да је долазак председника историјски моменат: први пут у историји Пољске председник државе узима учешћа у православним свечаностима на планини Грабарки.

Обративши се поклоницима, Блажењејши Сава је истакао да уједињено европско друштво мора да схвати своје хришћанске корене. „Оно мора да се духовно препороди и да поседује хришћанску наду, јер секуларизација крије у себи много невоља. Савремени човек се суочава са ратовима, мржњом, тероризмом, патологијама, економским кризама, али више од свега са духовно-моралном кризом.“

Ове године на Грабарки је било 12 хиљада православних верника, од којих су 1, 5 хиљада дошли као поклоници пешке из разних крајева Пољске. На свечаност су стигли и грчки епископи, свештенство из Украјине, Белорусије и чак група православне омладине из Кеније, заједно са својим свештеником.

Извор: Светигора прес