Поломљен постамент на којем је писало да је Божидар Вуковић Србин

Поломљен постамент на којем је писало да је Божидар Вуковић Србин
Поломљен постамент на којем је писало да је Божидар Вуковић Србин
Поломљен постамент на којем је писало да је Божидар Вуковић Србин
Поломљен постамент на којем је писало да је Божидар Вуковић Србин

Нови натпис на постаменту: „Првом ћириличном штампару на словенском југу“

Оштећени постамент споменика Божидару Вуковићу Подгоричанину у Краљевом парку преко пута хотела „Црна Гора” биће замијењен новим постаментом на којем ће писати: „Првом ћириличном штампару на словенском југу“, умјесто, како је раније стајало – „Првом Србину штампару и издавачу поводом 400 годишњице од његове смрти“.

На новом постаменту биће постављена Вуковићева биста, која се, како преносе „Вијести“, рестаурира.

Магдалена Радуновић, конзерватор и рестауратор ЈУ „Музеји и галерије“, потврдила је да реустаурира бисту Божидара Вуковића Подгоричанина, али није знала гдје се налази оштећени постамент.

„О постаменту немам податке, јер сам била на одмору. Добила сам само бисту. Она ће након конзервације бити враћена на постамент у парку“, рекла је Радуновић.

Портал ИН4С је у јулу писао да ће постамент бити измјештен, што је тада потврдио Хамдо Кочан, вршилац дужности секретара за културу и спорт. Међутим, он тада није могао да каже да ли ће на постаменту бити исти натпис.

„Премда је споменик деценијама ту мора се усагласити са осталим амбијентом у парку. У непосредној близини бисте Божидару Вуковићу Подгоричанину планирано је подизање спомен-обиљежја Хусеину Џавиду, азербејџанском пјеснику. Они морају бити изгледом усаглашени. Шта ће бити написано на постаменту споменика Божидару Вуковићу Подгоричанину не желим да коментаришем“, рекао је Кочан.

Одборник Нове Миодраг Бешовић тада је реаговао, нагласивши да је реконструкција Краљевог парка послужила властима у Подгорици као идеална прилика за уклањање идентитетског исказа једног од најпознатијих историјских личности града.

„Последњих петнаестак година грађани Црне Горе, а тиме и Подгорице су изложени фалсификаторском, режимском обрачуну са историјским чињеницама. На нишану су, по правилу, све чињенице које свједоче о српском идентитету личности и културе овог простора. Познавајући праксу, нарочито локалног режима није било тешко наслутити да ће најављена реконструкција парка преко пута хотела Црна Гора бити идеална прилика за уклањање, по њима, проблематичног идентитетског исказа о једном од најзпознатијих историјских личности овог града“, рекао је Бешовић.

Oн је истакао да је споменик Божидару Вуковићу Подгоричанину остао нетакнут чак и у епохи комунизма што, како каже, свједочи о његовој величини.

За очекивати је да ће овај вандалски и антицивизацијски чин, којим се уништавају чињенице које свједоче о српском идентитету Божидара Вуковића, наићи на осуду културне и политичке јавности Црне Горе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска