Помен др Елизабет Рос у Крагујевцу

У суботу 14. фебруара Скупштина града Крагујевца и црвени крст Крагујевца обележили су годишњицу од смрти Др Елизабет Рос (Elizabeth Ross). Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован одржао је помен на Варошком гробљу уз салужење свештеника: Драгослава Милована, Срећка Зечевића, и ђакона Небојше Јаковљевић.

Парастосу су присуствовали градоначелник Крагујевца г. Верољуб Стевановић, Британски амбасадор, представници Црвеног крста Србије, Српског лекарског удружења, представници НОБ-а. Након помена су крај спомен обележја Др Елизабет Рос, положени венци.

О лику и делу др Рос говорили су г. Славица Савељић испред Скуштине града, представник Српског лекарског друштва и Стојановић Андријана, студент Медицинског факултета, у име Омладинске теренске јединице Црвеног крста Крагујевца која носи име «Др Елизабет Рос». Лик и дело ове племените жене која је заједно са још две медицинске сестре помагала Српским војницима за време Првог светског рата описан је у стиховима који се налазе на спомен обележју.

,,Народу сте Српском даровали срце
Ваша дела красе зраци нашег сунца"
(Обрен Ћирић)

Срећко Зечевић, јереј

Извор: Епархија шумадијска