Помен новомученицима чурушким

Помен новомученицима чурушким
Помен новомученицима чурушким
Помен новомученицима чурушким
Помен новомученицима чурушким

У Музеју жртава чурушке рације, некадашњем Топаловом магацину, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин Иринеј служио је у среду, 26. јуна 2013. године, помен новомученицима чурушким и свима који су пострадали у Шајкашкој рацији 1942. године. Епископу Иринеју саслуживали су Епископи осечкопољски и барањски Лукијан и јегарски Порфирије, као и свештенство Епархије бачке, уз учешће вернога народа. Помену су присуствовали и господин Томислав Николић, председник Републике Србије и господин Јанош Адер, председник Републике Мађарске. По завршеном помену, председници су положили венце на спомен-обележје невиним српским жртвама. Присутни су се потом упутили ка храму Вазнесења Господњег, где их је протонамесник Петар Тривуновић, настојатељ храма, упознао са историјатом ове светиње.

Пострадалим припадницима мађарског народа помен је код новоподигнутог споменика, који се налази поред Старе Тисе у Чуругу, служио Преузвишени др Иван Пензеш, Бискуп суботички.

Председници Николић и Адер положили су венце на спомен-обележје мађарским жртвама страдалим 1944. и 1945. године. Споменик је постављен у знак сећања на одмазду комунистичке власти над мађарским становништвом у време такозване војне управе крајем 1944. и почетком 1945. године, када је знатан број чурушких Мађара убијен, а остатак протеран.

Председници Србије и Мађарске сагласили су се да је заједничко одавање поште жртвама српске и мађарске националности историјски догађај и темељ мирне сарадње два народа.

Извор: Епархија бачка