Помен пострадалим у Шибуљинама

Помен пострадалим у Шибуљинама
Помен пострадалим у Шибуљинама
Помен пострадалим у Шибуљинама
Помен пострадалим у Шибуљинама

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије одржао је 26. августа 2015. године у цркви Светог архангела Михаила у Шибуљинама помен за оне који су за време Другог светског рата невино пострадали на овом светом месту.

- Живот често уме са собом да донесе трагедију, али оно чему нас наша Црква учи је да упркос недаћама треба да живимо врлинским животом и дајемо сав свој труд да бисмо што више следили примере које су нам поставили наши светитељи. На тај начин ми ћемо заслужити своје место у Царству небеском, док они који чине зло треба да знају да њихова судбина у вечности није сигурна. Сви ћемо се једном наћи пред Божијим судом, а то је једини суд коме нико не може побећи и на ком ће бити кажњени и они чије је злочине земаљска правда превидела. Због тога не смемо завидети злочинцима, чак и ако нам се чини да су због својих злочина прошли некажњено, јер је Господ свевидећи и пред њим нико неће моћи да слаже и порекне своја дела и недела, објаснио је Епископ Фотије.

- Ми треба да дамо све од себе да се људи који су невино пострадали никада не забораве и да се у својим молитвама сетимо жртава свих ратова, а једног дана, ако Бог да, ти људи ће бити уврштени у ред светитеља, па ће се они на небесима молити за нас. Пре десетак година у Епархији далматинској покрента је иницијатива да се пострадали у ратовима на овим просторима, а посебно у Другом светском рату и рату од 1991. до 1995. године канонизују као новомученици далматински и да им се на тај начин ода почаст због жртве коју су поднели ради наше заједничке вере.

Епископ Фотије изразио је жељу да се ово место оживи, а црква доврши, ослика и испуни верницима, због чега ће на све могуће начине помоћи обнову храма Светог Архангела Михаила. Парох Саша Дрча похвалио је мештане Шибуљина, јер су се сви активно ангажовали да би овај свети храм добио изглед какав доликује и да би се у њему Господу приближиле и многе будуће генерације.

Извор: Епархија далматинска