Помен проф. Филипу Харнонкуру

Помен проф. Филипу Харнонкуру
Помен проф. Филипу Харнонкуру
Помен проф. Филипу Харнонкуру
Помен проф. Филипу Харнонкуру

У петак, 9. октобра 2020. године, у Бечком римокатоличком храму Пијетариста одржан је помен почившем аустријском великодостојнику и чувеном професору литургике из Граца, жупнику Филипу Харнонкуру (Philipp Harnoncourt) који се упокојио у мају 2020. годинe у 89. години.

На помену је началствовао Кардинал бечки Кристоф Шенборн уз саслужење месног свештенства, а о покојном професору и научнику беседио је председник Екуменског савета аустријских цркава велечасни бечки жупник Рудолф Прокши. Помену је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј и представници Румунске Православне Цркве и Бугарске Православне Цркве у Бечу, протојереји Николае Дура и Иван Петкин.

Филип Харнонкур се родио 1931. године, у Берлину. Брат му Никола је био чувени диригент светског гласа, а обојица су били унуци чланова аустријске царске аристократије. Студирао је теологију у Грацу и Минхену и био дугогодишњи члан управе Института за Литургику на универзитету у Грацу и члан Фондације Про Оријенте. У дијалогу са Православљем широм света и нарочито у Аустрији, Филип Харнонкур је био богословски првак и поборник. Много је волео Свету Гору. После страшног пожара у манастиру Хиландару 2004. године, Харнонкур је био на челу иницијативе да аустријски Католици скупљају прилоге за обнову Хиландара, када је сакупљено преко 200.000 евра. Заслужни жупник и професор Филип Харнонкур упокојио се 25. маја 2020. године у штајерском градићу Грунделзеу. Због пандемије сахрањен је у кругу уже породице.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска