Помоћ из Епархије канадске

Одлуком Светог архијерејског сабора, који тренутно заседа у Патријаршији у Београду, сва новчана средства за пострадале у поплавама у српским земљама Српска православна црква скупљаће преко Фонда „Патријарх Павле“ који је отворио посебан рачун за санирање последица од елементарних непогода.

Испред Српске православне епархије канадске за прикупљање новчаних средстава у парохијама и црквено-школским општинама Српске цркве у Канади овлаштен је епархијски Добротворни фонд „Свети цар Лазар“. Сва средства дарована при српским храмовима у Канади као помоћ пострадалима биће прослеђена директно на поменути рачун од стране Д. Ф. „Свети цар Лазар“. Дародавцима ће благовремено бити издата признаница за таксу.

Молимо све људе добре воље да се придруже акцији помоћи која је већ почела у свим нашим црквеним јединицама у Канади, а све добротворне организације и фондације да се ставе на располагање Фонду „Цар Лазар“.

Напомињемо да ниједна парохија у Канади – ни свештеници ни управа – није  дала сагласност, нити је може дати, ниједној другој организацији за прикупљање помоћи. Самим тим Епархија и њене црквено-школске општине, као и Д. Ф. „Свети цар Лазар“,  не сносе никакву одговорност за помоћ коју су скупљала друга лица и организације.

Д. Ф. „Свети цар Лазар“ делује при Епархији канадској од 1992. За свој успешан рад и помоћ Отаџбини испоручену од српских верника у Канади одликован је Орденом Светог Саве.

Позивамо још једном на додатни напор како би се унесрећенима у српским крајевима помогло. Молимо да у својој великодушности будете истрајни и   да унесрећени буду увек у вашим молитвама. Ваша помоћ биће им неопходна.

У тешко стање узорковано поплавама уверили су се и архијереји Српске православне цркве који су 20. маја, подељени у неколико група, обишли угрожена подручја. Општи утисак из свих крајева је да се ради о до сада невиђеној трагедији са катастрофалним последицама по становништво, нарочито у сливу Саве од ушћа Босне према Дунаву. 

Овом приликом Епископ канадски Г. Георгије обишао је пострадала подручја у Епархији зворничко-тузланској, заједно са са епископима: новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгином, бихаћко-петровачким Атанасијем, рашко-призренским Теодосијем и надлежним зворничко-тузланским Хризостомом.

У свим црквено-школским општинама и парохијама Епархије канадске у току је акција прикупљања новчане помоћи поплављеним подручјима у српским земљама.

Велики број српских верника у Канади већ се пре неколико дана одазвао на позив за помоћ а током протеклог викенда средства су почела да се скупљају практично у свим  црквеним јединицама у Епархији. Акцију води Добротворни фонд Епархије канадске „Свети цар Лазар“ и координатори ове акције на локалном нивоу су повереници Фонда у парохијама и ЦШО Епархије, заједно са свештеницима.

Значајна средства већ су прикупљена у Хамилтону, Торонту, Калгарију, Отави, Мисисаги, колонијама које су прве кренуле у помоћ пострадалим крајевима.

За детаљније информације у својој средини обратите се повереницима Фонда и својим свештеницима.

Извор: Епархија канадска