Помоћ поплављенима стиже из Котора, Петровца, Бара, Цетиња...

Помоћ поплављенима стиже из Котора, Петровца, Бара, Цетиња...
Помоћ поплављенима стиже из Котора, Петровца, Бара, Цетиња...
Помоћ поплављенима стиже из Котора, Петровца, Бара, Цетиња...
Помоћ поплављенима стиже из Котора, Петровца, Бара, Цетиња...

Котор - Чланови Српског пјевачког друштва „Јединство“ – Котор одржали су хуманитарни концерт у цркви Св. Николе, са циљем прикупљања средстава за људе пострадале у великим поплавама у региону. У разноврсном и лијепом програму учествовали су хорови и солисти, инструменталисти и вокалисти, а црква је била пуна љубитеља духовне музике и племенитих људи, који су дали свој прилог. Дјечији хор је под диригентском палицом Иване Кривокапић, извео четири композиције („Христос воскресе“, „Људи ликујте“, „Господи Боже“ и „Молитва“) док је „велики“ хор под управом Михаила Лазаревића, плијенио љепотом вишегласја у композицијама „Жертва вечерња“ Чеснокова, са солисткињом Милицом Лалошевић, мецосопран, „Блаженства“ Мартинова и Друга руковет С. Мокрањца, гдје је соло дионицу изверо Стефан Челановић, тенор. У солистичким тачкама наступили су Јована Мршуља, флаута, сопранисткиње Јована Миљеновић и проф. Александра Добриша, које је за клавиром пратила проф. Ана Михаљевић, а Милица Лалошевић је такође наступила у солистичкој изведби („Укор“ С. Рајачић) у клавирској сарадњи са проф. Дејаном Кривокапићем. Иван Держиев, студент хармонике на Музичкој академији на Цетињу, члан хора СПД Јединство побрао је аплаузе присутних изведбом прелијепе композиције „Калина прекрасна“ Семјонова.

-Благодаримо свим извођачима, хоровима и солистима, покушали смо саборним музицирањем да позовемо и апелујемо на све нас да приложимо своју лепту за физички спас дијела рода нашег. Колико год да нам је било тешко задњих дана, исто тако смо поносни јер смо доказали нашу снагу, нашу жељу да помогнемо. Живјеће овај народ заједно с вама на многаја и многала љета, поручио је Драган Ђурчић, секретар Друштва.

-Српско пјевачко друштво Јединство Котор се на овај начин прикључило помоћи настрадалом народу, нашој браћи у региону, желимо да дамо један допринос са наше стране и на овај музички начин да анимирамо људе да уложе још један напор да се још једанпута окупимо и нешто хумано урадимо. Концерт смо реализовали сами својим снагама. Учествовао је наш подмладак, дјечији хор и велики хор, солисти који су све наши пјевачи, а баве се и другом врстом музике, направили смо један колажни концерт који се мало разликује од наших досадашњих концерата, (само „а капела“), да се искажемо и на овај начин, да ми у хору подржавамо и младе таленте, дајући им простора и прилика да се покажу и тиме мотивишу многе људе да помогну. Хор СПД ,,Јединство“ и храм Св. Николе су једно тијело, хор егзистира 175 година, а храм и много дуже, ми као једно биће радимо, дишемо, помажемо, молимо се Богу да ова пошаст престане, нагласио је Михајло Лазаревић.

Црквена општина которска се у оквиру генералне акције по благослову митрополита Амфилохија прикључила прикупљању помоћи од првога дана. Сакупљена је јако велика количина одјеће, обуће, хране, средстава за хигијену, пелена, воде, све су то прослиједили на храм у Подгорици.

- СПД Јединство помаже на свој начин – пјевањем, као што каже наш слоган: „Пјесмом срцу, срцем роду“, ту смо да помогнемо, заједно са нашим пријатељима, драго нам је што је овако било пуно, јако добар одазив грађана и вјерника. Вечерас смо сакупили 1170 еура, казао је протојереј Немања Кривокапић, баритон у Хору.

Бар - Уз помоћ која је данас из Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару отпремљена угроженима од поплава у Шамцу, отпутовало је и писмо шестогодишњег Огњена Павићевића из Петровца.„Ћао другару, Ја не знам како је изгубити све што имаш, али знају моји тата и мама. Моја мама је све изгубила у рату, а тати је кућа изгорела. И њима су помогли неки добри људи. Ову гардеробу сам чувао за свог брата, али он се још није родио. Поклањам је теби, као да си он. Желим ти да се што прије вратиш кући. Ја сам Огњен Павићевић и имам 6 година и живим у Петровцу у Црној Гори“.

Цетиње - У вечерњим сатима 21. маја 2014. године, у Трстеник је пристигла помоћ Митрополије црногорско-приморске у виду велике количине флаширане воде и средстава за хигијену. Том приликом, протојереј Марјан Вујовић намесник трстенички, у име народа Трстеника, захвалио је на указаној помоћи и молитвеној бризи Митрополије црногорско-приморске према верном народу Епархије крушевачке.

Радановићи - У Радановићима је одржана скромна свечаност поводом прикупљања новчане помоћи становника Грбља за помоћ поплављеним подручјима у Србији, Републици Српској и Хрватској која је почела минутом ћутања за страдале у стихији. Координациони одбор двадесет грбаљских села, мјесне заједнице, црквена општина грбаљска, фирме и бројни појединци скупили су за кратко вријеме 48.000 евра. 36.000 евра уплаћено је на име помоћи Србији, 10.000 Републици Српској, а 2.000 евра Хрватској. Свечаном окупљању присуствовали су амбасадор Србије Зоран Бингулац, генерални конзул Слободан Бајић, бројне званице међу којима су били и свештеници грбаљских црквених општина.

Присутне је испред координационог одбора акције поздравио познати грбаљски привредник, предсједник ФК „Грбаљ“ Бато Царевић. „Будите сигурни да овај скромни допринос који ћемо данас да вам упутимо је тренутан. Акција прикупљања помоћи ће бити трајна. Приликом прикупљања помоћи због брзине много наших људи, Грбљана који живе и у Грбљу и ван Грбља нијесу технички били у могућности да пруже помоћ. Наставићемо акцију и прикупљати средства колико будемо могли и упућивати за нашу браћу у Србији и Републици Српској“, рекао је Царевић. Он је истакао да је и саме организаторе акције изненадила солидарност и реакција становника Грбља који су се масовно одазвали. „Грбаљ не заборавља хуманост Србије, вишедеценијску помоћ и подршку током санације посљедица катастрофалног земљотреса 1979. године“, истакао је Царевић.

Амбасадор Србије у Црној Гори, Зоран Бингулац је истакао да је била очекивана помоћ Црне Горе, али је мало ко могао очекивати оволику солидарност. „Очекивао сам помоћ братске Црне Горе, али ово превазилази сва очекивања. Оволики степен солидарности превазилази односе Србије и Црне Горе, него и у региону. Према онима који су страдали у БиХ, Хрватској и то показује да несрећа уједињује људе, да испливавају на површину најплеменитије људске особине. Ових дана ћемо преко средстава информисања наставити да преносимо значајне вијести за хуманитарну помоћ. Да поменем само да су Ер Србија, Ласта, Путеви Србије донијели одговорајуће одлуке које омогућавају лак и несметан проток роба и друге хуманитарне помоћи за Србију“, рекао је Бингулац.

Он је посебно истакао ангажовање Митрополије црногорско приморски која у свим својим храмовима прикупља значајне количине хуманитарне помоћи. „Драго ми је што сам данас са вама, што се ваш фудбалски клуб укључио у ове активности као и други спорстки клубови у Црној Гори. Види се да сте све то урадили из срца. Код људи се овдје осјећа као да је поплава погодила Црну Гору, види се да смо народи са истом културом, традицијом, обичајима. Драго ми је што је братска Црна Гора одговорила изазову и показал хуманост“, истакао је амбасадор Србије додајући да су одустали од уручивања захвалница, „јер би једну велику захвалницу требало уручити сваком појединцу у Црној Гори“.

Црквена општина грбаљска синоћ је на парастосу који је служен у цркви Свете Тројице прикупила око 3.000 еура помоћи пострадалом подручју у Републици Српској. Управа фудбалског клуба Грбаљ одлучила је да читав приход са утакмице редовног кола Телеком прве црногорске фудбалске лиге Грбаљ- Петровац која се игар сјутра у Радановићима, уплати на име помоћи Србији. У плану је организовање ревијалног меча Грбаљ-Црвена звезда. У знак сјећања на овај скуп, Грбљани су амбасадору Бингулцу поклонили топографску слику Грбља и књиге које говоре о овом крају.

Цетиње - Помоћ коју су, на јавни позив Митрополита Амфилохија, за угрожене од поплава прикупиле чланице цетињског Кола милосрдних сестара „Краљица Милена“ данас је са Цетиња отпремљена на Саборни храм Христовог Васкрсења одакле ће бити послата у погођена подручја. Цетињски пароси, ЦО Цетиње и чланице Кола овим путем благодаре свима вјерницима са Цетиња који су својим прилогом помогли ову акцију милосрђа.

Прасквица - Помоћ сакупљена у манастиру Прасквица с подручја Будве, Улциња, Сутомора, Петровца и Светог Стефана допремљена је и подијељена угроженима од поплава у Добоју. Помоћ је уручио парох паштровићко-тудоровићки протојереј Синиша Смиљић. Поред гардеробе и намирница које су у Добој довезене шлепером и комбијем, уручена су и новчана средства из паштровских манастира која су најугроженијим породицама подијељена у сарадњи са добојским Центром за социјални рад.

Извор: Митрополија црногорксо-приморска