Помоћ повратницима у Далмацији

Помоћ повратницима у Далмацији
Помоћ повратницима у Далмацији
Помоћ повратницима у Далмацији
Помоћ повратницима у Далмацији

У четвртак, 19. јула 2013. године, Епископ далматински Фотије, у пратњи протонамесника Саве Миланковића и протођакона Дајана Трифуновића, обишао је повратнике у Смрдељима и том приликом најсиромашнијима поделио скромну помоћ. Поред тога, Епископ Фотије је обишао и терен где би, ако Бог да, требало да се освети и крст за будућу цркву у Смрдељима посвећену светом цару Лазару, пошто мала капелица није довољна за богослужење и друге верске потребе повратника у Смрдељима.

Користимо ову прилику да позовемо све људе из Смрдеља, Братишковаца и околине да се укључе у ово благословено дело и помогну почетак радова на постављању темеља за цркву светога цара Лазара у Смрдељима.

У уторак, 16. јула 2013. године, Епископ Фотије је обишао цркву светог Георгија у Смоковићу и цркву светог апостола Петра и Павла у Црном, у пратњи задарског пароха проте Петра Јовановића и епархијског ђакона Дајана Трифуновића.

Црква у Смоковићу, хвала Богу, напредује у изградњи. Тренутно се врше припреме за постављање звоника и кречење фасаде. За унутрашњост цркве наручен је мермерни престо, а припрема се и пројекат за нови иконостас. Захваљујемо свима досадашњим приложницима цркве у Смоковићу и молимо их да и даље помажу обнову ове светиње како би у догледно време она била потпуно завршена и освећена за редовно богослужење.

Што се тиче цркве светог Петра и Павла у Црном, ту је још увек стање црно, тј. храм још увек стоји миниран и без крова. За сада га чувају борови који су на чудесан начин никли у лађи цркве. Време је да, уз Божју помоћ, кренемо у обнову ове светиње, па молимо све добре људе задарског краја, а и читаве Далмације, да се укључе у обнову овог другог парохијског храма у Црквеној општини Задар.

Своје прилоге можете послати на: Црквена општина Црно, Црно бб, 23 000 Задар, Број-партија девизног рачуна 1105293252, IBAN  HR69 2484 0081 1052 9325 2

Извор: Епархија далматинска