Помоћ сиромашнима у парохијској пракси

Помоћ сиромашнима у парохијској пракси
Помоћ сиромашнима у парохијској пракси
Помоћ сиромашнима у парохијској пракси
Помоћ сиромашнима у парохијској пракси

У петак, 17. новембра 2017. године, у оквиру сусрета и дијалога између хришћана, организована су предавања у Санкт Пелтену на тему Довољно за све - Помоћ сиромашнима у парохијској пракси. Поглед на социјалну и харитативну делатност приказали су представници Римокатоличке Цркве, Евангелистичке Цркве и Православне Цркве.

Православну Цркву представљао је Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, који је одржао предавање на тему „Социјалне делатности из православне перспективе“. У свом предавању, Владика је говорио о православном погледу на харитативну делатност, посебно нагласивши да, за православне хришћане, социјална делатност своје изворе има у светој Евхаристији, да она представља у основи спољашње приказивање свете Литургије, односно спремност човека као учесника евхаристијског сабрања да се жртвује за живот и здравље света у славу Божју. -Све се дакле темељи на вери и љубави према Богу и према ближњему. За православне хришћане је социјална делатност неодвојива од Литургије и литургијског доживљаја Цркве, поручио је владика Андреј и у том смислу се посебно осврнуо на Светог Василија Великог и његово дело „Анафора“, у коме је представљен православни поглед на социјалну делатност Цркве.

Поред владике Андреја, предавање је одржала и гђа Магдалена Холцтратнер, директор Католичке социјалне академије за Аустрију, која је нагласила да би људи, у смислу жеље да помогну другом, морали да поведу рачуна и о промени животног стила који се данас темељи на хедонистичком вредностима.

Експерт за тематику сиромашних у Аустрији г. Мартин Шенк говорио је, испред евангелиста, о конкретним проблемима и сиромаштву у аустријском друштву, посебно наглашавајући да је социјална помоћ која се прима у износу од 700 евра недовољна за живот угрожених. Он је приказао и конкретне податке односно број сиромашних који живе у тешким условима, као и број деце која су посебно угрожена у Аустрији.

Руководилац Емауса из Санкт Пелтена г. Карл Лангер, говорио је о искуствима овога удружења у раду на помоћи сиромашнима, посебно наглашавајући да је за социјални рад и ангажман у последње време све теже наћи људе који би били заинтересовани за ову проблематику.

Након предавања, развила се и корисна дискусија у којој су многи активно учествовали постављајући питања, између осталих и епископу Андреју, интересујући се за харитативну делатност Православне Цркве. Приказани су и многи примери како се у конкретним парохијским заједницама пружа помоћ сиромашнима, што може да послужи као добар основ за јачање и развијање харитативне делатности.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска