Помоћ Срба из Милвокија

У току последњег несрећног рата у бившој Југославији парохијани Саборне цркве Светог Саве у Милвокију, САД, организовали су Relief Fund кроз који су у новцу, медицинској опреми, храни, одећи и обући пострадалом српском народу у Отаџбини упутили преко $1,680,000.00. Након рата ова српска црквена заједница прихватила је око 250 породица прогнаних са својих вековних огњишта. Тај напаћени народ одавно се овде снашао, скућио, децу школовао и живи нормалан живот, али увек тугујући за ''Старим Крајем'', како су Срби у Америци одувек звали своју постојбину.

Поводом тренутне катаклизме која је задесила огромне просторе српских земаља, Срби Милвокија поново по захтеву срца и савести одлучно преузимају на себе обавезу да, поред саосећања, и путем пружања материјалне помоћи са браћом и сестрама у Отаџбини поделе муке и невоље. Схватамо да је пред свима нама јединствен испит зрелости, матурски испит након којег ће они који га положе добити диплому на којој ће страдалници, примаоци помоћи, срцем потврдити да су ти стекли ''стручну квалификацију'' која се зове ЧОВЕК. Оно што је јединствено на овом испиту није само дозвољено већ је и препоручљиво да се преписује. Циљ мора да буде да се у такмичњу доказујемо ко је од кога бољи. Ово преписивање уствари је спајање љубави, способности, знања и добре воље у целину која може да буде типичан пример чојства у невољама.

Посебно треба истаћи да су млади из породица прогнаника након рата одједном исказали своју вољу и спремност да се без оклевања започне са прикупљањем помоћи, на првом месту у новцу. У недељу 18. Маја после свете Литургије за 15-так минута примили смо око 2,000 долара. Верујемо да много новца чека да се након данашње реорганизације Одбора за помоћ за дан два прикупи много више средстава.

прота Драган К. Велеушић