Помоћ стиже из Подгорице, Котора, Бара...

Помоћ стиже из Подгорице, Котора, Бара...
Помоћ стиже из Подгорице, Котора, Бара...
Помоћ стиже из Подгорице, Котора, Бара...
Помоћ стиже из Подгорице, Котора, Бара...

Испред подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог вечерас су кренула два шлепера помоћи угроженима од поплава – један у Ваљевску епархију, а други у Добој у РС.

Свештеници при храму кажу да ће сјутра кренути још два шлепера неопходних намирница за поплављена подручја.

Док су многобројни волонтери разврставали и паковали у камионе храну, воду, хигијенске препарате, одјећу и обућу, испред храма се истовремено одвијала добротворна манифестација „Фризерски маратон против поплава“, коју су организовали подгорички фризери.

Они су бесплатно правили фризуре Подгоричанима који су, умјесто плаћања давали прилоге за за браћу у Србији и Републици Српској.

С коликом љубављу су се млади људи из Подгорице на позив наше Цркве укључили у акцију прикупљања и отпремања помоћи угроженима од поплава најбоље говоре фотографије.

Которани нису заборавили помоћ која им је из Србије и осталих крајева некадашње Југославије стизала након катастрофалног земљотреса 1979. У бројним акцијама грађани су се одазвали па је тако било и на позив Српске православне црквене општине которске која је у оквиру акције Митрополије црногорско-приморске, почела са прикупљањем помоћи за пострадале у поплавама у Србији и Босни.

“Помоћ се прикупља у просторијама Кола српских сестара поред цркве Светог Николе у Котору одакле ће се носити у Подгорицу ггдје ће се у организацији Митрополије транспортовати у угрожене крајеве.Током цијелог дана грађани су доносили храну, одјећу, хигијенске намирнице и новац, а све то су преузимали и сортирали чланови Кола српских сестара, Братства православне омладине Св.Лука из Котора, као и многобројни грађани и грађанке који су се самоиницијативно јавили да помогну. Изузетно велику помоћ пружили су, као и више пута до сада, момци из НВО Делије Котор који су током цијелог дана помагали у доношењу и слагању пакета. Колико смо сви узнемирени и тужни због потресних вијести које стижу из угрожених крајева, толико нам је срце препуно када видимо колику су солидарност и несебичност показали Которани који су се у огромном броју одазвали и прискочили да помогну онима којима је помоћ сада неопходна. Само током првог дана акције прикупљено је преко 120 великих врећа одјеће и обуће и преко 50 пакета хране и хигијенских намирница. Црквена општина Котор још једном захваљује свима који су на било који начин помогли ову акцију. Свако ко жели да да свој допринос овој акцији то може учинити свакога дана од 8 до 20 сати” – стоји у саопштењу из Српске православне Црквене општине которске.

“Котор не заборавља” – назив је хуманитарне акције која, у организацији которског невладиног сектора, има за циљ прикупљање и слање помоћи становништву поплављених крајева Србије и Босне и Херцеговине.У оквиру ове акције данас и сјутра од 9 до 21 сат наши суграђани воду, млијеко, конзерве, пелене и хигијенска средства могу донирати на пунктовима за прикупљање помоћи у маркетима “Рода”, “Воли”, “Ела”, “Лаковић”, као и у шопинг центру “Камелија”. Организатори позивају суграђане-волонтере да се јаве и сјутра помогну у послу сортирања помоћи.“Ваше мало људима у невољи значи пуно” – поручују которске невладине организације.

Општинска организација Црвеног крста организовала је дежурства сваког дана од 8 до 20 сати за прикупљање помоћи становништу поплављених подручја Србије и Босне и Херцеговине.По ријечима секретара Илка Маровића, најпотребнија су конзервирана храна, храна за бебе и средства за хигијену.Маровић је позвао Которане да донирају средства угроженима шаљући поруке на 14543 (за све мреже мобилне телефоније) или уплаћујући на жиро-рачун 520-2923-36.

Хуманитарној акцији прикупљања и слања помоћи угроженом становништву поплављених подручја Србије и БиХ данас се прикључио и колектив Поморског музеја Црне Горе Котор донацијом од 400 еура. По ријечима директорке, Музеј ће ових дана припремити и донацију у средствима за хигијену која ће бити послата најугроженијима.

Црквена општина барска саопштила је данас да је у Ваљевску епархију допремљен шлепер помоћи за угрожене од поплава.

Помоћ су сакупили вјерници Бара након јавног позива Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија.

Координатор акције свештеник Ђорђе Кнежевић каже да је у Ваљево отпремљена храна, одјећа, обућа, пелене, средства за хигијену и вода за пиће.

„Прикупили смо преко 1000 пакета или вреће разне робе, 350 галона воде, 200 ћебади, јастука, 50 јоргана, неколико креветаца и троје дјечјих колица“, каже отац Ђорђе.

Он је посебно задовољан радом волонтера који раде на прикупљању помоћи.

„Поносан сам на дјецу из КУД-а ‘Свети Јован Владимир’ и омладину коју имамо у Бару“, каже он.

Барани и даље настављају са прикупљањем помоћи за угрожену браћу у Србији и Републици Српској.

Извор: Митрополија црногорско-приморска