Помозимо ближњима!

Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске

Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)

Благодарећи Богу и Епархији франкфуртској и све Немачке, односно парохији за Шварцвалд и Филинген-Швенинген као конкретном дародавцу, 27. и 28. децембра 2016. године у просторијама Црквене општине загребачке извршена је подела хуманитарне помоћи.

Трудом и несебичном љубављу сабраће из Немачке допремљена је велика количина хране и средстава за хигијену која је, затим, прослеђена у све парохије Митрополије загребаћко-љубљснке на територији Републике Хрватске. У самом Загребу близу три стотине потребитих породица са благодарношћу је примило једнообразне пакете, скромни божићни дар који сведочи да је православна вера делатна и усмерена ка ближњем.

Пре почетка поделе сабраном народу се обратио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије који је, честитавши наступајући празник Рођења Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, поучио присутне о смислу и садржају Божића. -Љубав Божја се конкретно пројавила кроз оваплоћење Сина Божјег па је, исто тако, потребно да се и наша љубав пројави кроз конкретну помоћ свима који је, нажалост, на различите начине потребују, поручио је  Високопреосвећени Митрополит и нагласио да је Божић породични празник а да смо сви ми једна велика духовна породица са одговорношћу једних према другима.

Више о досадашњим хуманитарним акцијама Митрополије загребачко-љубљанске:

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Представници Добротворне фондације Српске Православне Цркве „Човекољубље“ 22. априла 2016. године уручили су кључеве нове куће породици Ђурић из Грдице која је остала без крова над главом у поплавама 2014. године.

 

Епархија зворничко-тузланска покренула је поново традиционалну хуманитарну акцију "Кад би хљеба било више” са циљем да помогнемо српском народу на Косову и Метохији који се храни у Народним кухињама при Епархији рашко-призренској.

Сви људи добре воље позивом на кратки број 1412 у мрежи М:тел у периоду од 1. до 30. априла донирањем 1км могу обезбиједити један топли оброк за око 2.100 корисника Народне кухиње који живе у изузетно тешким условима. Медијски покровитељ и велика подршка хуманитарној акцији је РТРС који ће свакодневним емитовањем бројних кратких спотова покушати да јавности више приближи како наша браћа на Косову и Метохији стварно живе, њихове проблеме али и успјехе.
Ово је четврта по реду хуманитарна акција која се организује у Републици Српској. Захваљујући учешћу великог броја грађана до сада смо успијевали да помогнемо куповину неопходних намирница без којих Народне кухиње не би могле да функционишу. Прошла акција која је организована у децембру мјесецу 2014. године, омогућила је несметан рад Народних кухиња у претходној години.

Акција креће почетком априла мјесеца и трајаће до Васкрса, што ће у много чему усрећити страдалнике са простора Косова и Метохије, да макар празнике дочекају уз пристојну трпезу. Шест народних кухиња, колико их тренутно има на Косову и Метохији и чији рад највише зависи од редовних и правовремених донација, покривају сљедеће општине: Ново Брдо, Гњилане, Косовска Каменица, Косовска Витина, Клина и Исток. Поред позива на хуманитарни број 1412 помоћ се може упутити и уплатама на ж.р. Епархије зворничко-тузланске на број 5620030000052340, Развојна банка, сврха уплате Помоћ народним кухињама на Косову и Метохији.

Наше мало њима може бити довољно. Не заборавимо страдалнике на Косову и Метохији! Очекујући Васкрсење Христово, позивамо све Вас да ако сте у могућности помогнете ову племениту акцију. Додатне информације о хуманитарној акцији можете добити на број телефона Епархије зворничко-тузланске: 055/222-300 као и на мејл адреси:  www.narodnekuhinjekim.com

C поштовањем,
Епархија зворничко-тузланска

Свети Архијерејски Синод, на својој јучерашњој седници примио је с одобравањем извештај Човекољубља, Добротворне фондације Српске Православне Цркве, о његовом помагању мигрантима у нашој земљи од првих дана њихове појаве до дана данашњега.

Наиме, у сарадњи са Комесаријатом за избегла и расељена лица, као и са својим иностраним партнерима, Човекољубље дели помоћ у храни, хигијенским средствима, пакетима за бебе, средствима за дезинфекцију, контејнерима са туш кабинама, са тоалетима итд. Као што је чинило Човекољубље и Црква уопште прошлих деценија са десетинама и стотинама хиљада домаћих избеглица и расељених лица, са истом љубављу и жртвом то чини Црква и са свим страдалницима из Сирије и Ирака, као и неких других држава са Блиског истока, Азије и Подсахарске Африке. Поневши недавни крст страдања, патње и прогона сопственог народа мање више од истих узрочника, Црква саосећа и са овим новим бескућницима са Истока. При томе позива државне власти да им указују свестрану помоћ, а народ да им отвори своје срце и душу.

Уз то молимо се Богу да уразуми саможиве моћнике са Запада као и узрочнике братомржње и грађанских ратова на Блиском истоку да већ једном престану са нечовечним насиљем а тиме и са прогонима несрећних народа са њихових вековних огњишта. Посебно се молимо за Божју помоћ тамошњој нашој браћи хришћанима, први пут у двохиљадугодишњој историји на такав начин уништаваној и лишаваној својих вековних светиња.

За указивање и прикупљање помоћи прогнаницима, на путу од Прешева и Зајечара до северних граница Србије обраћати се свештеницима тих места, као и Човекољубљу (tel/fax: (+38111) 36 72 971, 30 65 445, e-пошта: beograd@covekoljublje.org).

Из канцеларије Светог Синода

Помоћ Епархије франкфуртске и све Немачке у стамбеном збрињавању поплављених

  Добротвотна фондација Српске Православне Цркве Човекољубље и Епархија франкфуртска и све Немачке уручили су кључеве шест кућа за породице које су без крова над главом остале у прошлогодишњим поплавама.

Овим пројектом у Српској стамбено је трајно збринуто 16 породица. Протојереј Српске православне епархије франкфуртске и све Немачке Драган Јовановић рекао је новинарима да су након прошлогодишњих поплава 42 епархијске општине у Немачкој покренуле велику акцију прикупљања новчаних и других средстава. Том приликом прикупљено је 350.000 евра, од којих је половина намењена за добојску регију, један део за бијељинско насеље Јања, а један део за пројекте у Србији.

Фонд "Патријарх Павле" отворио је посебан рачун за санирање последица од елементарних непогода

Назив клијента банке: Српска Православна Црква - Патријаршија српска - Фонд "Патријарх Павле" - за санирање последица од елементарних непогода

Комерцијална банка, рачун број: 205-480-06

На овај рачун можете  уплатити хуманитарну помоћ. Фонд унапред захваљује свим дародавцима. Инструкције за уплате помоћи у иностранству, у одговарајућим валутама и банкама:

 • Инструкције за плаћање у британским фунтама (GBP): види
 • Инструкције за плаћање у америчким доларима (USD): види
 • Инструкције за плаћање у еврима (EUR): види
 • Инструкције за плаћање у швајцарским францима (CHF): види
 • Инструкције за плаћање у канадским доларима (CAD)види
 • Инструкције за плаћање у аустралијским доларима (AUD): види

Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка прикупља прилоге за Србе угрожене поплавама у Србији и Српској. До 14. јула 2014. године прикупљена је сума од 273,942.78 долара и електронским путем послата преко фонда “Патријарh Павле”. Објављујемо акт епископа Лонгина о томе трансферу као и упутство како да се распореди послати новац. Свим појединцима, црквеним општинама и парохијама као и националним и хуманитарним организацијама на територији наше Епархије благодаримо на овој акцији и молимо да њихово ангажовање на овоме плану не престане.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона

Епархија тимочка упућује

П О З И В

свему свештенству, монаштву, верном народу и свим људима добре воље, за учествовање у прикупљању хуманитарне помоћи за угрожено становништво, наше Епархије,  пострадало у поплавама. Од данас 17. септембра 2014. године па до даљњег, сви који желе да покажу солидарност могу то учинити у свим Црквеним општинама Епархије тимочке. Прикупљаће се помоћ у лековима, средствима за хигијену, конзервираној храни и флашираној води. За детаљније информације позвати:

 • Архијерејско намесништво бољевачко (Бољевац) – јереј Младен Јовановић 066/8000698
 • Архијерејско намесништво борско-поречко (Бор) – протојереј-ставрофор Душан Ћирић 066/8000480
 • Архијерејско намесништво зајечарско (Зајечар) – протојереј-ставрофор Сретен Митровић 066/8000256
 • Архијерејско намесништво кључко (Кладово) – протонамесник Дејан Пајић 066/8000420
 • Архијерејско намесништво књажевачко (Књажевац) – протонамесник Перица Божуновић 066/8000540
 • Архијерејско намесништво неготинско (Неготин) – протојереј Зоран Јовић 066/ 8000530
 • Архијерејско намесништво сокобањско (Сокобања) – протојереј Илија Чупић 066/8000570

Успешна акција помоћи поплављенима

У хуманитарној акцији, која је иницијативом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина отпочела 16. маја 2014. године, прикупљено 80 милиона динара за помоћ пострадалима у незапамћеним поплава, које су прошлог пролећа погодиле Епархију ваљевску.

Највише новца - преко 40 милиона динара упућено је Намесништву посавском, односно Обреновцу и околним местима, будући да су поплавни таласи у овом делу епархије оставили најтеже последице. Ваљево је добило око 14, Лајковац 5, Осечина 8, Уб 5,5 милиона динара, обзнањено је на конференцији за новинаре 17. марта 2014. године у Епархијском дому.

Епархија ваљевска настојала је да помогне све којима је помоћ потребна. Подаци о угроженима прикупљани су од парохијских свештеника и надлежних општинских комисија, као и посредством лично упућених молби. Од Фонда „Патријарх Павле“, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Ваљевској епархији дато је 80 милиона динара, далеко највише у поређењу са другим епархијама. Јер, водене стихије управо на њеном подручју оставиле су последице највећих размера.

- Слава Богу да имамо светог човека какав је почивши патријарх Павле, чије име носи фонд. Од срца благодаримо и патријарху Иринеју, који управља средствима фонда, на разумевању и подршци исказаним према народу Епархије ваљевске. Благодаримо и свим архијерејима Српске Православне Цркве и сестринских Цркава... Нека буде на радост свима којима је помоћ уручена, поручио је иницијатор хуманитарне акције Епископ ваљевски г. Милутин.

Помоћ су упутиле помесне Православне Цркве: Московска патријаршија, Бугарска патријаршија, Кипарска архиепископија и Грчка архиепископија, као и епархије Српске Православне Цркве у дијаспори (Митрополија аустралијско-новозеландска, Епархија аустријско-швајцарска и друге) Такође, преко 200 тона основних потрепштина приспело је и дистрибуирано евакуисаном становништву за време трајања поплава.

Угроженом становништву помоћ је дељена у новцу, грађевинском материјалу, намештају, уређајима... Обимна документација сведочи да је сав новац наменски утрошен, због чега је реализаторима акције савест чиста, рекао је секретар Владике Милутина и координатор Центра за прикупљање помоћи јереј Саша Максимовић. Тако, према његовим речима, средствима Епархије ваљевске, у Обреновцу су обновљена 53 домаћинства, основне и средње школе, Геронтолошки центар, Предшколска установа, Дом здравља, Црквена општина, Центар за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју... У убској општини, санирана је фискултурна сала ОШ „Милан Муњас“, купљени уређаји за Предшколску установу и домаћинства околних села. Санације стамбених објеката и клизишта извршене су у општинама Лајковац и Осечина. У Ваљеву, обновљена су и опремљена четири домаћинства, санирано клизиште на делу пута Поћута - манастир Пустиња (вредност радова око 4, 5 милиона динара) и корито реке Колубаре поред Храма Васкрсења Христовог (вредност радова 7, 2 милиона дин.). Од почетка акције, Епархија ваљевска имала је добру сарадњу са средствима информисања и апел за помоћ чуо се далеко. Закључујући обраћање јавности, свештеник Саша Максимовић усрдно им је заблагодарио.

Извор: Епархија ваљевска