Помозите да храм украси град Бар

Градња Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару почела је прије 17 година, када је тадашњи намјесник Богић Фемић издејствовао код надлежних органа у Општини добијање локације на којој се данас гради ово велелепно здање.

Протомајстор Момчило Станојевић, директор градње и потпредсједник грађевинског одбора за градњу храма, добијање локације сматра почетком градње, јер су тада архитекти професори Пеђа Ристић и Светислав Поповић израдили идејни пројекат. Станојевић истиче да је након тога дошло до стагнације и потешкоћа око наставка радова, све до 2009. године.

- Те године, Божјом вољом, кренуо је да се гради храм. Први бетон за темељну плочу изливен је 3. јула 2009. године, и од тада радови нису обустављени, и рађено је у већем или мањем обиму. Те године, осим што је бетонирана темељна плоча, урађени су темељи, зидови крипте, дио плоче на коти нула, тако да је прва Света архијерејска литургија на овој коти одржана 29. августа 2009. године. За Васкрс 2010. године оспособили смо крипту у којој се одржава богослужбени дио, литургије и сва богослужења, од тада до данас. Крипта има иконостас, иконе, урађен је дио подног мозаика под који је постављено подно гријање. У овом дијелу такође вјежбају дјеца која су чланови фолклора, затим, одржавају се крштења и вјенчања. Купола је такође завршена, централно кубе на храму је избетонирано и завршено 20. октобра 2012. године. Освештан је и подигнут централи крст који је рађен по узору на оригинални крст Св. Јована Владимира, који се чува код честите породице Андровић – каже протомајстор Станојевић. Година на измаку искоришћена је за малтерисање дијела фасаде храма.

- Постављен је монофар, а каменорезачки и лимарски радови су управо завршени покривањем централне куполе.До Божића ћемо покушати да урадимо покривање кубета храма и тако завршимо лимарске радове, јер имамо материјала. У 2013. години је изведен мањи обим радова због недостатка финансијских средстава, иначе би динамика била много бржа, и покривање храма би већ било завршено. То је, уосталом, оно што треба урадити прије свега, јер се мора урадити хидроизолација, а на крају ће бити постављен мермер. Треба спријечити продор воде у храм, а то подразумијева стављање прозора и покривање крова, малтерисање комплетне фасаде. Имамо пројекат иконостаса који је митрополит Амфилохије благословио. Поручили смо дио материјала, али нам фале донатори. У питању су послови које треба одмах покренути да би храм могли да освештамо 4. јуна 2016. године, тачно на хиљаду година од мученичког страдања Св. Јована Владимира – каже Станојевић.

Протомајстор апелује на грађане добре воље да сходно својим могућностима, помогну завршетак храма.

- Ако се да и помало, ако сви помало приложе, ми бисмо завршили храм. Позивам донаторе који могу, један или више њих, да буду, рецимо, донатори иконостаса, други икона, трећи једне фреске… Ми знамо гдје је то најјефтиније, а да је притом квалитетне израде. Храм је архитектонски заиста лијеп, тако да ће украшавати град и заокупљати пажњу свих оних који овдје живе или пролазе њиме. Велико је питање ко кога гради, ми храм или он нас. Рекао бих ипак да је у питању ово друго – истиче протомајстор Станојевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска