Поново напади на хришћане у Пакистану

Непознати нападачи су убили у Пакистану два хришћана док су напуштали цркву у већинској хришћанској четврти у Квети, наводи се у саопштењу католичке новинске агенције Ucanews од 16. априла 2018. године. Уз то, повређене су две девојке од 11 и 13 година и један 33-годишњак. Напад се догодио само две недеље након убиства четири католика у Квети. У децембру, само неколико дана пре Божића, девет људи је убијено у исламистичком самоубилачком нападу на методистичку цркву у Квети.

Према Ucanews, после последњег атентата организован је петочасовни протест хришћана у Квети који је завршен тек после обећања министра за националне мањине да ће израдити "свеобухватни план за побољшање њихове безбедности".

Према пакистанским медијима, терористичка организација ИСИС преузела је одговорност за самоубилачки бомбашки напад нешто пре Божића и за недавна убиства хришћана. Након напада на методистичку цркву, покрајинска влада Белучистана објавила је да ће црквеним општинама издати дозволе за ношење оружја за случај самоодбране.

Белочистан се сматра упориштем секташког насиља, насиља банди и исламистичких терористичких група као што су Ал Каида, ИСИС и авганистански талибани. Историјски регион већинског исламског Белочистана данас је подељен између три земље - Ирана, Авганистана и Пакистана. Посебно у пакистанском делу побуњеници се већ деценијама боре за независност.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)