Попразништво Богојављења у Загребу

У недељу по Богојављењу, у храму Преображења Господњег у Загребу, свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслужење свештенства Саборног храма.

У попразништву Богојављења, на светој Литургији, из прочитаног одељка светог Јеванђеља, чуле су се речи: „Покајте се јер се приближи Царство Небеско“, исте оне речи којима је започео своје дело  и свети пророк Јован крштавајући на реци Јордан, а које сада упућује и Господ Исус Христос објављујући спасење које дарује свету.

Говорећи о покајању и спасењу Митрополит Порфирије је рекао: -Царство Небеско јесте нешто за чим чезне људски род, и сваки човек, одувек и до краја света и века. Али то Царство Небеско за којим ми људи чезнемо, оно је садржано у личности Христовој, јер у Њему се налази сва пуноћа Божија, сва пуноћа  Божанства телесно међу нама. У Њему су сва ишчекивања и очекивања, у Њему су остварне све наше наде, јер Он је Савршени Бог, Бог Љубави, Бог Који долази у свет из љубави да успостави заједницу с нама, да нас спасе.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска