Поручник Војске Србије презвитер Горан Сандић у Форт Џексону

Kњаз Милош Обреновић у уставу тек ослобођене државе, 1839. године дефинише да у војсци имају бити свештеници. После Другог рата, није било дозвољено да се у касарнама Југословенске народне армије (ЈНА) српски војник моли Богу. Oва служба се поново установљава 2013. године.
 
У првој групи свештеника који су тада примили дужност био је презвитер Горан Сандић, клирик Митрополије београдско-карловачке и поручник у Специјалној бригади Војске Србије. Отац Горан је по наређењу Начелника генерелштаба Војске Србије  на обуци у Форт Џексону, Јужна Каролина у периоду од 29. маја до 29. августа 2019. године.
 
На молбу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Преовећени Епископ источноaмерички г. Иринеј благословио је оцу Горану да служи у Епархији источноамеричкој.
 
Први недељни дан у Форт Џексону прослављен је литургијски. Домаћин је био презвитер Петер Алеира, мајор, један од седам православних свештеника у активној служби Америчке војске. Он је позвао оца Горана да заједно одслуже свету Литургију у војној капели у Форт Џексону. Ово је последња Литургија коју отац Петер Алеира служи пре него што се са супругом и троје деце пресели у Немачку, где је његово ново место службовања.
 
Богослужењу су присуствовали и припадници Америчке војске православне вероисповести који су, причестивши се, узели учешћа у Евхаристији.

Извор: Епархија источноамеричка