Патријарх Данило: Студентима је потребна већа подршка породице, школе и Цркве

У поруци за почетак нове академске 2020/2021. године Његово Блаженство Патријарх румуснки г. Данило је истакао да је с обзиром на здравствену кризу изазвану новим вирусом короне, „младим студентима потребна већа подршка породице, школе и Цркве  како би се изграђивали интелектуално и професионално, али и духовно и културно“. Патријарх је подсетио на то да је Свети Синод Румунске Православне Цркве прогласио 2020. годину за свечану годину пастирског старања о родитељима и деци.

У својој поруци је позвао на захвалност „прецима и родитељима, али и нашим учитељима и професорима“.

Благослов за нову академску годину:

У новој академској години 2020/2021. благосиљамо све студенте и наставнике на универзитетима и вишим школама, и молимо се Богу да им подари добро здравље, много радости и изобилну помоћ.

Свети Синод Румунске Православне Цркве прогласио је 2020. годину за свечану годину пастирског старања о родитељима и деци, желећи да истакне значај породице за образовање деце и младих.

Данас када се хришћанска породица суочава са многим здравственим, моралним, друштвеним и духовним проблемима, неопходно је бранити, помагати и унапређивати породицу неговањем хришћанских вредности и вечних јеванђељских врлина, као што су слобода и одговорност, доброта и милосрђе.

У контексту тренутне пандемије, када је потребно да се средства за наставу и учење прилагоде новонасталој ситуацији, младим стидентима је потребна већа подршка породице, школе и Цркве како би се изграђивали интелектуално и професионално, али и духовно и културно.

У високотехнолошком информационом друштву постоји ризик да се образовање сведе на процес у којем је нагласак готово искључиво на стицању информација потребних за овладавање вештинама и способностима како би се млада особа лако и сигурно интегрисала у систем непосредне практичне ефикасности, који је све више безличан и једностран.

У таквој ситуацији је важно искористити формативну специфичност хришћанског образовања које није ограничено на уски и краткотрајни земаљски хоризонт, већ је отворено за примање светлости вечне Христове љубави, која је обећала: „Онај који верује у мене, ако и умре, живеће“ (Јн. 11,25).

Нарочито ове године дужни смо да се са захвалношћу сећамо својих предака и родитеља, као и својих наставника и професора, који су нас образовали и водили на путу интелектуалног, научног знања, али и трајних духовних вредности.

Тренутни период пандемије учи нас колико је неопходно општење међу људима, могућност сусрета лицем у лице, поделе наших радости и туга, успеха или неуспеха, ишчекивања и тежњи.

Сада боље разумемо истину вере, а то је да су живот и здравље Божји дарови, који се морају штитити и неговати како бисмо духовно расли и живели у друштву као слободни, одговорни, вредни и великодушни људи.

Као и претходних година, на почетку ове нове академске 2020-2021. године позивамо парохије и омладинске организације наше Цркве да пруже материјалну и духовну помоћ студентима из породица у неповољном материјалном положају како би пратили универзитетске студије и донели радост њиховим породицима, школи и румунском народу.


Са благодарношћуи благословом,
† Д а н и л о,
Патријарх Румунске Православне Цркве

Извор: basilica.ro (са енглеског Сања Симић де Граф)