Порука вјерских поглавара укључених у МРВ БиХ поводом завршетка 2009. године

Ми, вјерски поглавари, чланови Међурелигијског вијећа у БиХ обраћамо се цјелокупној јавности у Босни и Херцеговини поводом завршетка календарске 2009. године.

Ми представници вјере и традиције, којима је повјерено старање о духовној димензији најсавршенијег Божијег створења тј. човјека, забринути смо над опстанком тог човјека као појединца, породице и друштва уопште у Босни и Херцеговини. Ипак, као људи и вјерници увјерени смо да се наша земља може успјешније кретати путем економског и социјалног опоравка уз подршку сусједних земаља и Европе. Наш оптимизам извире из вјере у Бога, поуздања у Бога и поштовања Божијих заповијести - наредби у односима међу појединцима, породицама и народима.

За дванаест година свога постојања Међурелигијско вијеће је увијек било на страни грађана, вјерника и уопште човјека који заслужује бољу садашњост а нарочито бољу будућност.

Ми, вјерски поглавари, не живимо у другом свијету и не можемо а да не осјетимо све невоље које су снашле наш народ. Сваки дан слушамо како се догађају самоубиства, убиства и колико смо као друштво несрећни. Скоро да се сваки дан нападне неки вјерски службеник или вјерски објекат. Несрећан је појединац, несрећна је породица, несрећно је цијело друштво.

На измаку ове године када се суочавамо са многим пошастима, када се љубав и доброта губе у беспућима мржње и зла, молимо све наше вјернике као и сваког човјека уопште, да не чине другоме што не би хтјели да други њима чине. Молимо наше вјернике и све добронамјерне људе да се окрену исконским вриједностима које су красиле нашег човјека на овим просторима, да се окрену искреном практиковању вјере и међусобне љубави која не трпи лицемјерје и завист. Будимо људи онакви какве нас је Творац створио, градимо мир и доприносимо напретку у нашем друштву без обзира на све различитости.

Молимо се Богу да нам да снаге да идемо путем истине, правде, помирења, напретка и благостања у којем ће наше свеукупно друштво бити у служби човјека и његовом здравом односу према другом човјеку. Молимо се да нам Бог подари мира, здравља, благодати живота достојног човјека. Свим нашим вјерницима и грађанима Босне и Херцеговине уз пуно наде за боље сутра желимо срећну и успјешну грађанску 2010 годину.

Сарајево, 30.12.2009.

Предсједник МРВ БиХ Епископ зворничко - тузлански Василије

Муфтија сарајевски Хусеин еф. Смајић

Надбискуп врхбосански Винко кардинал Пуљић

Предсједник Јеврејске заједнице БиХ Јакоб Финци