Посебно издање часописа „Тома“ посвећено годишњици патријарха Кирила

Поводом 70. рођендана Његове Светости Патријарха Кирила, уредништво часописа „Тома“ и тв „Цариград“ припремили су специјални број посвећен патријарашкој служби Сверуског Патријарха.

У овом броју, у рубрици „Живот Цркве“ налазе се чланци: „Правила живота Патријарха Кирила“, „Мој Патријарх“, „Путовања и успомене Патријарха Кирила“, „Канонска територија Руске Православне Цркве“, а у рубрици „Живот Цркве/Фото“ објављено је 14 ретких архивских снимака Свјатјејшег Патријарха.

У раду „Правила живота Патријарха Кирила“ можемо се упознати са цитатима из говора Предстојатеља Руске Цркве који се тичу односа према ближњима, интернету, молитви, култури, праштању, комфору, слободи.

У чланку „Мој Патријарх“ поједине личности излажу своје личне утиске проистекле из сусрета или сарадње са Поглаваром Руске Цркве.

За време своје патријарашке службе, почев од 1. фебруара 2019.г. до данас, Свјатјејши Владика је посетио око 100 епархија Руске Православне Цркве, око 140 градова и 100 варошица, села Русије, а и 28 земаља, било у близини, као што су: Азербејџан, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Молдавија, Украјина, Естонија, или су далеко као: Кина, Јапан, Бразил, Куба, Чиле, Парагвај, Египат, Израел, Турска, Сирија и др. О неким путовањима има шири извештај у поглављу „Путовања и успомене Патријарха Кирила“.

У студији „Канонска територија Руске Православне  Цркве“ приказано је на очигледан начин које су све земље под канонском јурисдикцијом Руске Православен Цркве.

Извор: Патриархиа.ру (превод с руског Р. Ракић)