Посета Дечјој болници за плућне болести и ТБЦ

Посета Дечјој болници за плућне болести и ТБЦ
Посета Дечјој болници за плућне болести и ТБЦ
Посета Дечјој болници за плућне болести и ТБЦ
Посета Дечјој болници за плућне болести и ТБЦ

У недељу, 10. децембра 2017. године, пре посете Дечјој болници за плућне болести и ТБЦ у саставу КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства дошли на свету Литургију у болничку капелу Светих Козме и Дамјана. Началствовао је протојереј-ставрофор Петар Лукавац, духовник КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

Простор болничке капеле је био само физички мали а тако велики на Божанственој Литургији на којој се заједно са својим свештеником верни народ усрдно молио Богу. Тако је узнео и величање: „Свјат, свјат, свјат Господ Саваот...“ исписано у неколико речи и на иконостасу капеле да сваког ко уђе да се помоли, поготову раслабљеном због болести, подсети на величину и свемоћ Божју и охрабри да Му се с вером обрати и помоли. Прота Петар се у току богослужења помолио и за ово лечилиште, за милост, здравље, живот и спасење оних који се у њему лече и који лече.

Волонтери су после Литургије заједно са протом Петром посетили децу која се лече у Дечјој болници за плућне болести и ТБЦ. Деци су донели сезонско воће, мандарине и банане, „Светосавско звонце“ и „Православље“ за особље болнице и родитеље. Особље болнице их је врло срдачно примило. Волонтери су овом приликом могли да обиђу само малу децу јер је међу старијом децом било случајева богиња па посете нису биле дозвољене. Родитеље и мало већу децу је  обрадовао долазак свештеника, његов благослов, жеља за брзо оздрављење детета и иконице које је даривао и разговор са волонтерима. На сваком кораку у болници и у сусрету са особљем могло се видети да се о малим пацијентима, међу којима има доста беба, води велика брига.

На Литургији у капели Светих Козме и Дамјана била је и једна девојчица у колицима. Василије Ковачевић који организује активности Милосрдне секције ВДС-а сазнао је од баке те девојчице да су јој потребна добра колица и одмах је организовао све што је било потребно тако да је мала Катарина је већ у среду, 13. децамбра 2017. године, добила нова врло мобилна колица која је ВДС-у поклонио наш земљак, Србин који живи у Француској, са жељом да се Катарина успешније креће и лепше и активније проводи време.

Извор: ВДС