Посета деци у Дому “Јован Јовановић - Змај”

У недељу, 26. децембра 2010. године, на празник Материцe чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили су Дом "Јован Јовановић - Змај" при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда.

На путу до Дома старији чланови секције су се сећали незаборавних тренутака из детињства, када уз стихове чекали празнично јутро, топли мајчин загрљај и поклон, по правилу скроман у складу са тадашњим приликама.

"Мислим мислим једнако, већ недељу дана шта ли ми је спремила моја мила мама. Узицу сам спремио да мамицу вежем хоћу да је упетљам ал нећу да стежем. А мама ће само благо да се смеши, па ће поклон да ми да и да се одреши".

Тихо и радосно прослављање Детињаца, Материца и Очева одвијало се у породици, ван очију јавности и суседа који су прослављали друге празнике, и било припрема и увод за радосну прославу Бадње вечери и Божића. Невидљиве нити родитељске љубави упућивале су, на себи својствен начин децу да се радују празнику Рођења Богомладенца у Витлејемској пећини том изливу Божанске Љубави. Радост празника и нити љубави, доживљене у детињству многима су касније помогли да реше животне проблеме и да остану на правом путу.

Сусрет са децом је као и увек био радостан. У Дому борави око четрдесеторо деце школског узраста. Деца похађају редовне школе, основну и средњу, а известан број похађа специјалне школе. Један од штићеника је студент, завршио је вишу медицинску школу. У оквиру комплетне бриге о деци особље Дома се посебно труди да развије позитивне потенцијале које свако дете носи у себи. У то су се чланови Милосрдне секције и сами уверили јер деца се радују сусрету не само због воћа и слаткиша који су подељени, већ и због дружења, разговора и прилике да покажу шта знају и умеју. Неки лепо цртају, неки пишу песме а неки певају, соло или у хору, и добро играју коло. На "репертоару" су биле песме, "Мој голубе", "Јутрос ми је ружа процветала" и неке друге народне, али и "Светосавска химна " и на растанку "Христос васкрсе радост донесе".

С жељом да Светлост која је засијала из Витлејемске пећине рођењем Сина Божијег Господа нашег Исуса Христа испуни радошћу наша срца и осветли пут сваког детета поздравили смо се до следеће посете.

Мирослава Полић, Милосрдна секција ВДС-а