Посета Дому за за слабовидну децу

У недељу по Светом Сави 30. јануара 2011. г. чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили су Дом за слабовидну децу "Вељко Рамадановић" у Земуну. Деци је однето и подељено 20 килограма банана, 24 килограма поморанџи, 5 килограма филованог кекса и 5 килограма воћних карамела.

Посматрајући бели покривач дуж кеја и снег на крововима размишљамо о посети у коју идемо, о деци од којих нека никад неће видети ни белину снега, ни плаветнило неба, ни сунчев сјај.... У мислима је и догађај из Јеванђеља кад Господ Исус Христос исцељује слепог од рођења и понашања фарисеја, поучан пример духовног слепила огрховљене људске природе. Свесни сопствене немоћи молимо се Богу да нам помогне да ојачамо у вери, да очистимо срце и да одолимо бројним изазовима савремене цивилизације.

У Дому борави око деведесеторо деце различитих узраста, од којих су нека слепа, слабовида или вишеструко оштећена. Има мале деце предшколског узраста, а већа деца похађају основну или средњу школу које се налази у истом комлексу као и радионице за изучавање заната. Дом поред смештаја има васпитну и образовну функцију јер васпитачи и особље помажу деци да науче да што боље функционишу у обичном животу, да се сналазе у простору и да науче школско градиво. Сви напори и активности су усмерени да се се развију расположиви потенцијали деце и да се она оспособе за самостални живот.

Разговор и дружење са децом оставља посебан утисак јер су деца, упркос свог хендикепа расположена, радознала и имају развијена интересовања и планове за будућност. Има интересовања за спорт, психологију и талената за музику, језике. Надамо се да ће своје планове остварити, као што је већ био случај са децом из Дома која су завршила Правни и Филолошки факултет. Желимо да их поново посетимо и кроз разговор и дружење, на својеврсан начин подржимо у томе.

Мирослава Полић
Милосрдна секција ВДС-а