Посета епископа Теодосија парохији у Луцерну

Посета епископа Теодосија парохији у Луцерну
Посета епископа Теодосија парохији у Луцерну
Посета епископа Теодосија парохији у Луцерну
Посета епископа Теодосија парохији у Луцерну

Монографија Задужбине Косова и Метохије представљена у Луцерну

У недељу, која је посвећена прослављању и величању Часног и Животворног Крста Господњег, 11. марта 2018. године, свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Бухраину служио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије.

Верни народ из централне Швајцарске окупио се у великом броју како би дочекали Преосвећеног Владику уз појање О Тебје радујетсја, Благодатнаја, свјакаја твар. Епископу су саслуживали јеромонах Никита, професор Призренске богословије, и протојереј Драган Станојевић, старешина храма уз појање црквеног хора.

Након свете Литургије одржана је промоција књиге Задужбине Косова и Метохије. Преосвећени Владика Теодосије је том приликом присутне упознао са животом и проблемима са којима се сусреће народ на Косову и Метохији. Уједно је предочио значај српских светиња и значај присуства свештенства Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, чак и у оним деловима где живе само један или два Србина. Такође је истакао и значај Призренске богословије у овом историјском тренутку за Косово и Метохију и потребу за постојањем, обновом и одржавањем свих српских цркава и манастира на том подручју. Овом приликом представљен је и фонд за очување имовине Срба на Косову и Метохији, у који су се укључили и Срби из централне Швајцарске.

Поздрављајући уваженог госта и вернике, протојереј Драган Станојевић је истакао важност оваквих сусрета и пројеката, као и  потребу да сваки српски дом поседује једну књигу као што је то монографија Задужбине Косова и Метохије да би свакодневно подсећала на важност светиња и њихову борбу у одбрани Косова и Метохије.

Извор: Епархија рашко-призренска