Посета Епископа врањског Пахомија Црквеној општини Сурдулица

На празник праотаца Господа Нашег Исуса Христа (Материце) - 27. децембар 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија у Сурдулици.

Том приликом Епископ врањски Пахомије, пре Свете литургије, извршио је мало освећење храма.

Верници Црквене општине Сурдулица у последње четири године проширили су храм Светог великомученика Георгија подизањем новог звоника, а обновили су: под, урадили подно грејање и почели осликавање зидног сликарства.

У току Свете литургије, Епископ врањски Пахомије обавестио је све присутне вернике да је поводом обновљења храма Светог великомученика Георгија у Сурдулици, донео на поклон мошти Светих мученика Севастијских које ће остати трајно у овом Светом храму.

У својој беседи Епископ врањски Пахомије је најпре говорио о данашњем Јеванђељу и да је и данас као и у време праотаца Господа Нашег Исуса Христа неопходно да се у потпуности предамо Богу као што каже праведни Соломон: ''Сине мој, дај ми срце своје и очи твоје, нека пазе на моје путе.'', поготову што је у данашње време мало људи који истински иду путем ка Царству Небеском, као што се у данашњем Јеванђељу каже: ''Много је званих, али мало изабраних'' (беседа се може чути на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске http://www.radioiskon.org/).

Поводом овог важног догађаја за вернике и нашу Свету Цркву у Сурдулици, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије доделио је најзаслужнијим појединцима Архијерејске грамате, на челу са председником Црквене општине Сурдулице господином Бобаном Банковићем, а истовремено је похвалио рад свих свештеника сурдуличких парохија, на челу са старешином цркве, јерејем Небојшом Стојадиновим. Посебно је истакао ревност хора младих ''Свети Ђорђе'' из Сурдулице, на челу са диригентом господином Негованом Вучковић.

Данашња свечаност, завршена је посетом просторијама Црквене општине и трпезом љубави коју је приредила Црквена општина Сурдулица.

Извор: Епархија бачка