Посета грчког конзула у Србији господина Јоргоса Псиахиса Епархији врањској

Дана 06. фебруара 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије у Епископском двору примио је новог конзула Грчке у Србији, са седиштем у Нишу, господина Јоргоса Псиахиса у пратњи саветника, градоначелника Врања господина Мирољуба Стојчића и заменика градоначелника др Игора Андонова. У врло срдачном и отвореном разговору Епископ врањски Пахомије упознао је конзула Грчке са радом Српске православне цркве на простору Епархије врањске, са посебним освртом на простор општина Прешево и Бујановац.

Осим разговора о стању у Епархији врањској, Епископ Пахомије упознао је конзула о осталим активностима које спроводи Епархија врањска у сарадњи са митрополитима и епископима осталих помесних цркава на простору Балкана, посебно истакавши покрет православних лекара из организације ''Служитељи Здравља Љубави'', која је са својим активностима почела у време злочиначког НАТО бомбардовања Српског народа 1999. године. Одбори ове Православне организације постоје у Грчкој, Србији, Румунији, Бугарској, Грузији, Републици Српској и Африци.

У оквиру прве посете југу Србије, господин Јоргос Псиахис је поред Епархије врањске, посетио началство Пчињског округа, Скупштину Општине града Врања, школу модерног грчког језика у Врању, школу анимираног филма и Холдинг компанију Симпо лајн. У разговору са начелником Пчињског округа господином Будимиром Михајловићем, градоначелником Врања господином Мирољубом Стојчићем и његовим замеником др Игором Андоновим, конзул је истакао да је циљ његове посете Врању унапређење економске и културне сарадње два народа, имајући у виду географску и историјску повезаност Србије и Грчке.

Извор: Епархија врањска