Посета Јерусалимској Мајци Цркава

ЈерусалимЈерусалим, 25. 12. 2007. - Његово Блаженство Патријарх Јерусалимски Г. Теофило III, примио је данас Његово Високопреосвештенство Митрополита црногорско- приморског Г. Амфилохија и Његово Преосвештенство Епископа жичког Г. Хрисостома, чланове Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, који се налазе у посети Јерусалимској Патријаршији где су, у пратњи протосинђела Јована и свештеника Гаје Гајића, пренели поздраве и благослов Његове Светости Патријарха Српског и Светог Архијерејског Синода наше Цркве поводом коначног признавања Патријарха Јерусалимског од стране израелске владе и врховног суда. Патријарх Јерусалимски примио је јуче у дванаест часова и званичну грамату израелске владе. Тиме је окончан и формални део око признања Његовог Блаженства, будући да су га остале земље региона признале непосредно по његовом избору.

Јерусалим Митрополит Амфилохије је у срдачном разговору са Патријархом Јерусалимским подсетио на традиционално добре везе две Патријаршије кроз векове и на историјско присуство српске заједнице у Светој Земљи још од времена Светог Саве и других добротвора из лозе Немањића, као и везе Јерусалима преко свога метоха у манастиру Врањини и поседа које је имала у центру Сарајева, и све до новијих времена у којима делимо сличну судбину живећи на жеравичним раскршћима светова.

Јерусалим Косово је српски Јерусалим, наша света земља, колевка цркве и државе, истакао је Митрополит Амфилохије обраћајући се Патријарху Теофилу. Међутим, Патријарх је све изненадио познавањем прилика и догађања на самом Косову и Метохији и око њега, као и састрадалном љубављу коју Јерусалимска заједница показује према српском народу.

Јерусалим Представници Српске Православне Цркве примљени су потом и у Министарству иностраних послова Израела, у Оделу за балканска питања. Састанку је присуствовао и Амбасадор Републике Србије у Израелу г. Миле Исаков. Уприличен је састанак и са представницима Израелске антипропагандне лиге, а за поноћ је предвиђено заједничко саслуживање представника двеју Цркава на Гробу Господњем у Јерусалиму.