Посета Митрополита Николаја Трсту

Митрополити Николај и Јован

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Г. Николај 22. Фебруара 2008. године посетио је Загреб и био гост код Митрополита Јована. Митрополит Николај заједно са својим домаћином 23.фебруара посетио је и Храм Светог Ћирила и Методија у Љубљани и уписао се у јеванђеље о својој посети. После ,Митрополити су били гости протојереја ставрофора Перана Бошковића пароха љубљанског, а затим су се упутили у Трст.

У недељу 24. Фебруара служили су свету Архијерејску литургију у Храму Светог Спиридона Чудотворца и присуствовали прослави крсне славе Кола Српских сестара, Светог Симеона Мироточивог. На литургији Митрополит Николај осветио је славско жито и пресекао славски колач. После славског обреда Митрополит Јован поздравио је високог госта Митрополита дабробосанског Николаја изразивши срдачну добродошлицу. Том приликом Високопреосвећени Митрополит Николај уручио је златни орден Светог Митрополита дабробосанског Петра Митрополиту Јовану у знак признања и подршке у црквеним пословима у Србињу (Фоча).

Исто тако Митрополит Николај одликовао је коло Српских сестара у Трсту повељом и плакетом признања уручивши признање подпредседници АСС-а госпођи Снежани Петровић.

После тога Митрополит Николај одржао је своју проповед бројним верницима и честитао славу Колу Српских сестара истакнувши да још дуго година славе своју крсну славу и да се у молитвама сећају свих страдалника у свету и посебно на Косову и Метохији наше браће Срба.

У продужетку високи гости и верници прешли су у салу Црквене Општине тршћанске у којој су сестре богато послужиле своје госте. За време свечарске трпезе измењане су здравице међу којима је говорио и генерални конзул Републике Србије у Трсту, господин Владимир Николић. За време богослужења у храму Светог Спиридона Чудотворца произношене су јектеније за спас Српске цркве и верног народа на Косову и Метохији. О овој изузетној великој слави Кола Српских сестара, Светом Симеону Мироточивом писала је и тршћанска штампа у својим новинама ( Il Piccolo).