Посета Премијера Републике Српске Епархији захумско-херцеговачкој

Предсједник Владе Републике Српске г. Александар Џомбић са сарадницима посјетио је у понедјељак, 28. фебруара 2011. године, Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија и сједиште Епархије у Мостару.

Премијер Џомбић је изјавио, након разговора са Владиком Григоријем, да ће Влада РС наставити да помаже Србима и Српској Православној Цркви на подручју Мостара, додајући да је РС и ове године у јединствени Фонд за повратак БиХ уплатила значајна средства. "Биће довољно средстава и за повратак Срба на ове просторе", рекао је Џомбић и додао да је на састанку разговарано и о отварању представништва Владе РС у Мостару.

Џомбић је рекао да је Влада РС већ уплатила 60 посто средстава од обећаних 2.000.000,00 КМ за обнову Саборне цркве у Мостару, док Влада Федерације БиХ није уплатила обећана средстава, због чега ће с федералним колегама разговарати о тој теми како би обнова цркве могла напредовати.

"Како буде одмицала динамика радова ми ћемо уплаћивати и остатак средстава", рекао је Џомбић и додао да је разговарано и о осталим пројектима обнове објеката СПЦ на овом подручју - конака, школе и владичанског двора.

Владика Григорије рекао је да ће посјета премијера РС бити подстрек, како српском народу, тако и Цркви која је у Мостару присутна у пуном капацитету.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка