Посета Србима на најудаљенијој тачки од Отаџбине

Посета Србима на најудаљенијој тачки од Отаџбине
Посета Србима на најудаљенијој тачки од Отаџбине
Посета Србима на најудаљенијој тачки од Отаџбине
Посета Србима на најудаљенијој тачки од Отаџбине

Владика Силуан посетио Мисионарску парохију у Крајстчерчу

После посете Велингтону, где је прослављено 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан своју канонску посету Новом Зеланду наставио је посетом Мисионарској парохији Светог Николе у највећем граду Јужног Острва, Крајстчерчу.  

У току боравка у Крајстчерчу, Преосвећени Владика се упознао са радом Мисионарске парохије основане 2008. године на иницијативу ђакона Владимира Филиповића да би се старала о малобројним Србима у Крајстчерчу. Владика се посебно обрадовао радом новоосноване српске школе коју похађа 13 ђака узраста од 6 до 15 година. Школа је почела са радом пре годину дана на предлог Епископа а на иницијативу гђе Сунчице Мајкић, гђе Марине Филиповић и ђакона Владимира Филиповића. Школа је подељена у две групе по узрасту и сви родитељи активно учествују у раду школе. Секције у школи су подељене на српски језик и ћирилицу коју предводе гђе Сузана Мајкић, Гордана Козомара, Весна Ћирковић и Дана Угрица, фолклор који предводи г. Нико Козомара и г. Дарко Поњигер, глуму коју предводи г. Марко Тобџић и хорско певање које предводи г. Будимир Миљковић. Владика се састао са родитељима и децом која похађају школу и дао смернице даљег рада.   

Такође Епископ је искористио прилику да се састане са широм српском заједницом у Крајстчерчу, налазећи довољно љубави и времена за сусрете са Србима на најудаљенијој тачки од Отаџбине. 

У петак, 8. новембра 2019. године, на дан Светог Димитрија Солунског, Његово Преосвештенство је началствовао светом архијерејском Литургијом у цркви Светог Николе Руске Православне Заграничне Цркве, где се Срби окупљају. Уз саслужење протојереја Валентина Басјука (Руска Православна Загранична Црква), протођакона Миодрага Томића и ђакона Владимира Филиповића, на торжественом сабрању осим Срба, било је и Руса, Украјинаца, Новозеланђана, Американаца, Индијаца и Кинеза.   У надахнутој беседи на српском, руском и енглеском језику, Епископ је позвао присутан народ да се окупља око свете Чаше и говорио о насушној потреби да се сви проблеми у животу решавају и сагледавају у сагласности са Јеванђељем.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска