Посета Српској Патријаршији

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије примио је данас у двору Српске Патријаршије пречасног Робина Фокса, капелана Англиканске цркве у Београду. 

У пријатном разговору, Митрополит је подсетио на догађаје који су повезивали Светог Владику Николаја Велимировића и Англиканску цркву, као и наше емигранте који су се обрели у Уједињеном Краљевству у време Првог Светског Рата. Разговор је вођен у контексту најновијих догађања унутар Англиканске цркве, као и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији. 

Капелан Фокс је изразио жељу и затражио благослов да настави истраживања по питању историје Српске Цркве, нарочито у последње три деценије, како би свом народу и западној јавности дао што објективнију слику српског народа и Цркве, а која је у свету, према његовим речима, на жалост, лоше и криво представљена, а као таква наноси штету, како Цркви тако и држави. Разлог због кога он жели то да учини јесте чињеница да је сам овде доживео потпуно другачији однос нашег народа према себи него како се то сервира јавном мњењу у свету.

Уз поздраве које је пренео од својих највиших црквених поглавара и великодостојника, а нарочито архиепископа Робина Вилијамса, капелан Робин Фокс је, примивши благослов Његовог Високопреосвештенства, захвалио на топлом и срдачном пријему уз обострано обећање за будућу и плодоносну сарадњу.

ђаконо Александар Секулић