Посета у пожару пострадалом манастиру Капацуну

Посета у пожару пострадалом манастиру Капацуну
Посета у пожару пострадалом манастиру Капацуну
Посета у пожару пострадалом манастиру Капацуну
Посета у пожару пострадалом манастиру Капацуну

Други дан након избијања пожара у конаку манастира Светог пророка Илије у Кацапуну код Владичиног Хана, 14. маја 2018. године, на лице места изашли су надлежни државни органи, како би извршили увиђај ради утврђивања узрока пожара.

Бригу о овој древној светињи из XIII века, својом посетом показао је и председник општине Владичин Хан г. Горан Младеновић, који је у манастир стигао заједно са Епископом врањским г. Пахомијем и протонамесником Миодрагом Драшком, старешином нове цркве у Владичином Хану.

У присуству настојатеља ове свете обитељи, игумана Серафима, обишли су изгорели део конака, а г. Младеновић обећао је свесрдну подршку и помоћ, како личну, тако и Општине Владичин Хан у рашчишћавању и обнови конака.

У манастиру Светог пророка Илије у Кацапуну, преко сто година није било монаштва, а доласком на трон Епископа врањских Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, од 1992. године почиње и грађевинска и духовна обнова манастира. Године 2003. почиње изградња конака за смештај монаштва и гостију, коју несебично помаже Влада Републике Србије, тада преко Министарства вера, а касније преко Министарства правде - Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, као и верујући народ из општине Владичин Хан и других општина Православне епархије врањске.

Приликом гашења пожара, припадници Ватрогасне јединице, у поткровљу су пронашли остатке икона, на којима су остали сачувани само ликови Господа Исуса Христа, Светог Јована Крститеља и Светог апостола Петра.

Овим путем молимо и позивамо све вернике добре воље и који су у могућности да сви заједно помогнемо рашчишћавање остатака изгорелог дела конака, као и обнову конака у овој светињи која представља споменик културе и духовности од изузетног значаја. Добровољни прилози могу се уплатити на текући-рачун манастира Светог пророка Илије у Кацапуну, број 205-160624-15, код Комерцијалне банке, са назнаком "за обнову конака".

Извор: Епархија врањска