Посета ученика са Косова и Метохије Епархији сремској

Литургијско помињање светог Косова и напаћеног српског народа који на њему живи налази сву своју пуноту када литургијске речи прате богоугодна дела. Вероучитељи Епархије сремске под благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Г. Василија су управо у овом духу покренули акцију која је ових последњих кишних дана месеца маја уродила благодатним плодом.

Вероучитељи Епархије сремске, заједно са децом која похађају верску наставу обезбедили су материјална средства како би групи од 60 ученика и њихових наставника из средње техничке школе из Великог Ропотова и Косовске Каменице представили сву лепоту свога завичаја. Ову акцију су подржале и бројне културне институције и овом приликом се показале као одистински домаћини. Поред Туристичке организације Сремских Карловаца, у сусрет су изашли и Музеј Срема и Царска Палата у Сремској Митровици, који су без надокнаде пружили своје услуге. Игумани манастира Крушедола, Велике Ремете и Новог Хопова заједно са братијом су обезбедили гостима преноћиште, испративши их бројним поклонима.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије је литургијски дочекао госте у Манђелосу, а Канцеларија за омладину при Црквеној општини Сремска Митровица је преко спонзора гостима поделила разнобојне мајице.

Опстајати и одрастати у неколико преосталих српских енклава на Косову је искуство праћено ограниченом слободом кретања, претњама, немаштином и ишчекивањем. Вршњаци ученика који су били гости Епархије сремске, иако нису потпуно свесни свих искушења живота на Косову, својим скромним прилогом а пре свега у врлини хришћанске љубави омогућили су да предео Срема светиње Фрушке горе заувек остану у сећању њихових вршњака са Косова.

Координатор за верску наставу
Епархије сремске
Мр Небојша Тумара