Посета владике Силуана Рокингхему

Посета владике Силуана Рокингхему
Посета владике Силуана Рокингхему
Посета владике Силуана Рокингхему
Посета владике Силуана Рокингхему

Милошћу Господњом, дана 24. јануара 2017. године, Мисионарска парохија Свети Василије Острошки у Рокингхему угостила је Његово Преосвештенство г. Силуана, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске, коме је то била прва канонска посета српском народу Западне Аустралије.

Владика је, у духу традиционалног српског гостопримства, дочекан хлебом и сољу, које су му послужили најмлађи ученици српске школе. Време до богослужења провео је у разговору са члановима савета Мисионарске парохије и осталим члановима српске заједнице у сали Парохијског дома.

Непосредно пре вечерњег богослужења, Владика је обзнанио народу да је са собом понео део моштију Преподобнога аве Јустина Ћелијског, казујући о величини овог дивног светитеља и позивајући народ да свете мошти целива. Такође је говорио и о чудима која су се дешавала у додиру са њима.

Вечерњу су саслуживали парох рокингхемски јереј Александар Трнинић и ђакон Александар Ивановић, секретар Митрополије. Поред њих, молитвено су присутвовали протојереј-ставрофор Милорад Соактар, старешина храма Свете Тројице у Перту, протојереј Саша Стојановић, настојатељ храма Светог Саве у Перту, и јереј Бобан Војновић, други парох исте Црквене општине. Након вечерње и кратког поздравног говора од стране пароха Александра Трнинића, Његово Преосвештенство се обратио присутнима у храму који је био премали за све вернике сабране око свог Епископа.

Дирљива беседа владике Силуана одисала је поруком јединства и измирења, указујући на погубни бесмисао раскола и подељености у роду српскоме. Сећајући нас на Светог Саву, највећег помиритеља васколиког српства, Епископ је указао на нашу најсветију дужност, а то је да своја поколења поучавамо његовоме путу и његовој поруци чија нас суштина води ка самом Господу Исусу Христу, јединоме Спаситељу. Владика је подсетио верне на свете примере као што су владика Николај Велимировић и Преподобни ава Јустин Ћелијски, указујући на чудо да један тако мали народ изнедри тако велике светитеље који су, не тако давно, боравили међу нама.

Након богослужења, Епископ је благосиљао почетак рада библиотеке која ће првенствено својим фондом бити на услузи деци из српске школе, а такође и одраслим парохијанима.

Уследио је свечани пријем и вечера у част посете Епископа, уз богат програм који су, заједно са попадијом Тањом Трнинић, приредили ученици српске школе при Мисионарској парохији Свети Василије Острошки у Рокингхему. У другом делу програма присутнима се представио женски хор Црвени божури из Српског центра у Мадингтону.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска