Посланица Руског Патријарха Алексија поводом 90 година од убиства Светих Царских Мученика

ПатријархПоводом 90 година од убиства Светих Царских Мученика Његова Светост Патријарх московски и све Русије Алексије Други упутио је посланицу архипастирима, пастирима, монасима, монахињама, мирјанима и свим верним чедима Свете Православне Цркве.

"Злодело које је извршено у јулу 1918. године ударило је темеље оним трагичним дешавањима која је преживио наш народ у протеклом ХХ веку", каже се у посланици Његове Светости. "Ми смо позвани да у тим искушењима видимо не просту случајност, већ тужни и у исто време радосни пут подражавања Христу, којим нас Господ води спасењу. Зато се ми опет и опет мислено обраћамо трагичном догађају руске историје, да би духовно разумели прошлост и садашњост нашег народа", казао је Предстојатељ Руске Цркве.

РомановОн је истакао да су "деценије које су запечаћене у историји наше земље ратним страдањима, братоубилачким сукобима, глађу и невиђеним репресијама, у многоме биле условљене моралним грешкама, чији су корени у одступању људи од вечних истина које је дао Бог". Патријарх је изразио наду да је "период богоборства и искушења повезаних с њим неповратно отишао у прошлост. Добри знаци тога се могу видети у духовном облику нашег времена: долази до повратка друштва непролазним вредностима вере, свугде се из непостојања обнављају православне светиње, Уралска земља поливена крвљу невиних страдалника примила је данас десетине хиљада ходочасника из свих крајева Русије и иностранства који су дошли да се поклоне подвигу Светих Царских страстотрпаца".

Спомен-храм на Крви у име Свих Светих у Земљи руској просијавших, подигнут на месту убиства царске породице, већ је постао знамење препорода наше отаџбине у покајању, правди, љубави и верности Богу, символ обнове историјског сећања и васкрсења Свете Русије", казао је у својој посланици Његова Светост Патријарх Алексије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - М..Ж.