Посланици Думе финансираће нова звона у Малули, Сирија

Посланици руске Државне думе предложили су замену звона у православном манастиру свете Текле у Маалули, у Сирији, јавља Интерфакс-Религија. -Ми, чланови Одбора и панела за заштиту хришћанских вредности, обратили смо се Патријарху са понудом да финансирамо звона уместо оних која су раније украдена из манастира Светог Текле, рекао је Сергеј Гаврилов, шеф Комисије Думе за развој цивилног друштва и верских организација.

Предлагач је додао да су он и други посланици Думе из групе за односе са Сиријом лично били у манастиру Свете Текле где су се из прве руке упознали са последицама његовог заузимања од стране терориста.

-Ми смо проучавали питање звона и верујемо да воронешка звона најбоље одговарају, јер могу да издрже температурне промене. То је класична рукотворина. Малула је једно од најпопуларнијих места за руске поклонике. Манастир је сада очишћен од терориста, пут се рашчишћава, монахиње су на слободи и активно раде на обнови, рекао је Гаврилов.

Исламска држава је напала мали град 5. септембра 2013. године у циљу препада на хришћанске народе и објекте и уништења свих светих места у граду. Три хиљаде лица је избегло из града, па су остали само муслимани и четрдесет монахиња, од којих су њих дванаест биле киднаповане од стране ИСИС-а почетком децембра исте године. Монахиње су ослобођене у марту 2014. године.

Руски парламентарци, међу којима и Гаврилов, посетили су Сирију у априлу прошле године, укључујући и манастир Свете Текле. -Тешко је описати шта смо тамо видели. Света места су разорена, а цркве спаљене. Пожар је намерно изазван на месту где су у манастиру похрањене мошти Свете Текле, поштоване од стране хришћана широм света. Све ово се дешава у 21. веку, рекао је тада члан Савета Федерације Димитриј Саблин.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)