После 2000 година хришћани у Гази нестају

Слабо осветљење и свеће благо осветљују декоративне таписерије док мирис тамјана испуњује ваздух и складан звук стотина лица која поју једногласно се шире дуж прометне улице поред препуне цркве током влажног и ветровитог недељног јутра.

Упркос испуњених клупа у цркви Св. Порфирија у Гази само неколико недеља уочи Божића, хришћанство овде не цвета. Напротив, верници у 1600 година старом храму сматрају да су они можда последња група хришћана у Гази, а где су живели и молили се од рођења Исуса.

Садашња израелска блокада појаса Газе и највећи ниво незапослености у свету утичу на то да хришћани масовно напуштају област под опсадом, при чему неки користе празничну сезону као своју предност.

Иако Израел ретко даје дозволе да напусте палестинску територију, десетинама хришћана се дозвољава да посете Витлејем и Јерусалим током Васкрса и Божића, а неки су искористили прилику да се никад не врате кући да би започели живот негде другде.

Данас број хришћана, којих је у Гази само пре неколико година било 3.000, смањен је на 1.200, а верници кажу да би ова област могла да буде без хришћана за две деценије.

„Људи можда мисле да ми одлазимо због Хамаса, али не, то је због ...  (израелске) политике према Гази,“ Џабер Џилдер, службеник Грчке Православне Цркве, рекао је мислећи на оружану групу која влада Газом и коју су Сједињене Државе и други обележили као терористичку организацију.

Изралске санкције против Газе учинили су слободу кретања и робе потпуно непостојећом, и допринели су економији за коју Светска банка каже да је на „ивици пропасти“. Овогодишњи извештај Уједињених нација истиче да ће рат Израела и Хамаса из 2014. и садашња блокада учинити палестинску територију „немогућом за живот“ до 2020. године.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху често је бранио блокаду, пошто сматра да она спречава кријумчарење оружја Хамасу у Гази.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)