После 97 година Литургија у Вурли, Мала Азија

Прву Божанску Литургију почев од 1922. године у цркви у Вурли, у Малој Азији, која је сада обновљена, одслужио је у петак митрополит Виурле Пантелејмон.

Очигледно ганут ониме што је видео током своје канонске посете својој епархији, митрополит Пантелејмон је говорио о свом путовању кроз „пострадалу епархију Васељенског престола“. „Не могу Вам описати своја осећања са мог путовању кроз моју Богом спасавану епархију Виурле у Малој Азији. Свагда ћу бити благодаран васељенском патријарху Вартоломеју и Светом и Свештеном Синоду Мајке Цркве што су ме изабрали за архипастира ове епархије Васељенског престола, која је доживела многа мучеништва,“ рекао је митрополит Пантелејмон. „Почев од мог избора обећавао сам Богородици Вриуле и двојици новомученика - светима Нектарију и Михаилу - да ћу поново припалити свеће испред њихових икона и молити се за душе наше православне браће чије мошти почивају у земљи Еритреје у Малој Азији,“ додао је митрополит Пантелејмон.

У овој капели он је у петак 11. октобра с дубоким осећањима одслужио своју прву Божанску Литургију пред часном трпезом, и то први пут почев од 1922. године, у граду Вриули, после 97 година, а после тога парастос и молебан пресветој Богородици Вриулској.“

Митрополит вријулски Пантелејмон је напоменуо да је његова жеља да му локалне власти уступе цркву Светог Нектарија на обали Вријуле, која је сад девастирана, а коју он намерава да обнови уз помоћ верних.

Извор: orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)