После Васкрса патријарх Вартоломеј одлази на путовања на Запад

Вартоломеј I, Васељенски патријарх цариградски, учиниће после Васкрса више посета у Швајцарској, Француској и Немачкој. Круна посете биће прослава 500-годишњице Реформације (1517-2017) крајем маја у Берлину и Витенбергу, којој ће присуствовати и високи политичари - међу њима и бивши председник САД Барак Обама, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер и канцеларка Ангела Меркел.

Патријарх је подсетио у интервјуу италијанској католичкој новинској агенција СИР да ове године хришћани свих вероисповести славе Васкрс заједно 16. априла, што је "моћан симбол" екуменизма. -Наредни заједнички датум светковања Васкрса биће 2025. године, истакао је Вартоломеј. Те године прославиће се и 1700-годишњица Првог васељенског сабора одржаног у  Никеји, што је био први Васељенски сабор у тада неподељеном хришћанству.

Васељненски Патријарх ће започети своје путовање 21. априла 2017. године кад ће посетити  Православни центар Васељенске Патријаршије у Шамбезију (Швајцарска). Он ће 22. априла у 12 часова овде одржати програмско предавање. Говориће и декан Института за високе студије  православног богословља професор Власије Фидас; швајцарски Митрополит Јеремија (Цалигиоргис), представник Васељенске Патријаршије при Светском савету Цркава у Женеви, Митрополит Јов (Геча), и проф Константин Деликостантис (говориће на тему "Патријарх животне средине и друштвене одговорности"). У недељу, 23. априла, Свјатјејши Патријарх ће одслужити свету Литургију у цркви Светог апостола Павла у Шамбезију.

Дана 24. априла Све-свјатјејши ће стићи у седиште Светског савета Цркава у Женеви. Током посете овом центру Патријарх ће, пре свега, излагати о одржаном православном Сабору на Криту. Намеће се и тема заштите човекове средине и старање о деци.

У поподневним сатима Патријарх путује у Фрибур (Freiburg im Üechtland). Најпре ће бити дочекан добродошлицом у католичкој катедрали Светог Николе - целиваће мошти Светог Николе у овој катедрали у западној Швајцарској. Онда ће га поздравити ректор католичког Универзитета проф Астрид Епинеи (Prof. Astrid Epiney), и декан Богословског факултета проф П. Луц Девилер (Prof. P. Luc Deviller). У 18.30 часова предвиђено је јавно предавање Васељенског Патријарха у сали Универзитета.

Сутрадан је предвиђена посета монашкој заједници у Тезеу у Француској. Ово је прва посета Васељенског Патријарха овој заједници. Свјатјејши ће 25. априла у подне у 12 часова у Цркви помирења присуствовати подневној молитви заједно са представницима различитих хришћанских заједница, наведено је у саопштењу ове Заједнице. Тезе је једно од важних места у екуменском покрету. Ово сеоце у Бургундији је седиште братства које је у последњих неколико година постало место окупљања младих из целог света. Има око 100 чланова братства из више од 25 земаља, који потичу из различитих протестантских Цркава и Католичке цркве.

Свјатјејши Патријарх боравиће у Витенбергу и Берлину од  24. до 28. маја 2017. године на позив председника Савета Евангелистичке Цркве у Немачкој бискупа Хајнриха Бедфорд-Штрома. Он затим путује у Тибинген, где ће му 30. маја бити уручен почасни докторат протестантског Богословског факултета Тибингенског универзитета. Овиме ће се истаћи Патријархова посвећеност дијалогу религија у Европи, наведено је у изјави овог Факултета. Патријарх је истакнути глас хришћанске вере и теологије. Залагање овог верског великодостојника на заштити животне средине представља модел за рад других хришћанских Цркава у Европи. Истиче се и Патријархово ангажовање на очувању мира у свету и разумевању међу религијама и Црквама.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)