Последња поклоничка посета историјским црквама у Кашатагу - Арцаху

У уторак, 17. новембра 2020, уз учешће домаћих и страних новинара, Фондација Туфенкиан је организовала последње поклоничко путовање у цркву Св. Мине и храм Цицернаванк у северној Арцахове области Кашатага пре него што је та област Кашатаг уступљена Азербејџану. Групу поклоника је предводио епископ Ховаким Манукијан, предстојатељ Јерменске цркве  у Уједињеном Краљевству, а сачињавало ју је локално свештенство, особље и пријатељи Фондације Туфенкиан, локални парохијани и неколико Јермена из дијаспоре.

Владика Манукијан је савршио посебну црквену службу у недавно обновљеној цркви Св. Мине у селу Хак. Обраћајући се поклоницима окупљеним у цркви, владика је изразио чврсто уверење да ово неће бити последњи чин који се обавља у овој цркви из 17. века и прочитао писма упућена цркви Св. Мине која су написала деца из његове епархије изразивши наду да поново дођу једног дана и помоле се у Цркви Св. Мине.

Цркву Св. Мине је обновила 2009. године Фондација Туфенкиан позамашним прилогом Вирџиније Давијес из Њујорка. Давијес је била међу поклоницима који су се окупили у цркви и поделила своје мисли са осталим поклоницима, изражавајући забринутост да ће се Свети Мине и стотине других споменика који прелазе под азербејџанску власт суочити са скврнављењем или уништавањем на основу азербејџанског систематског програма брисања јерменског културног наслеђе. „Не можемо дозволити да се ово догоди. Свет не може дозволити брисање нашег сећања, наше историје, наше културе, нашег идентитета. Морамо да умножимо своје напоре како ови историјски споменици не би били искорењени са лица земље, онако како се то догодило пре више од сто година, у време геноцида над Јерменима,“ рекла је  гђа Давијес.

После службе, поклоници су кренули надоле кроз задивљујућу долину реке Агхавно до величанственог храма Светог Ђорђа у Цицернаванку из 4.  века, који је обновљен и поново освећен 2001. године. Обнављање храма помогли су др Каролан и Џорџ Најаријан. Њихова позамашна донација и други доприноси учинили су Цицернаванка једним од најпривлачнијих верских локалитета у овој области. У Цицернаванку се поклоницима придружила велика група верника из околних села. Овде је службовао парохијски свештеник отац Ахарон Мелкумиан из цркве Светог Григорија Просветитеља у Горису. На служби је отац Мелкумиан говорио о томе како је црква основана и како је добила име по реликвији коју је локални кнез вратио из Јерусалима.

„Ово поклоничко путовање истиче чињеницу да ове цркве и споменици нису само вековне камене грађевине, већ су живи, дисајни делови верског и културног живота Јермена у региону“, изјавио је извршни директор Фондације Туфенкиан Рафи Доудаклијан. „Чињеница да су Јермени из целог света радили на њиховој обнови и одржавању и да је толико Јермена из дијаспоре учествовало у поклоничком путовању илуструје њихов значај за сав јерменски народ, а заправо и за светско наслеђе.“

Регија Кашатаг је колевка јерменског и светског хришћанства, са црквама из раног 4. века. Према споразуму о прекиду ватре постигнутог 9. новембра 2020. године, Кашатаг, област Арцаха, прелази под контролу Азербејџана.

С обзиром на дугогодишњи досије Азербејџана о блаћењу и уништавању јерменских културних и верских споменика, постоји велика бојазан од стране међународне заједнице да су ове важне локације веома угрожене. Поред њихове унутрашње археолошке, уметничке и архитектонске вредности, ова света места су наставила да функционишу као верски центри локалног становништва, истовремено служећи као важно поклоничко место за Јермене и хришћане из целог света.

Фондација Туфенкиан, коју је 1999. основао предузетник Џејмс Туфенкијан, ради у Арцаху више од 15 година. Ради на пресељењима, инфраструктури, здравственој заштити и на другим развојним програмима.

Извор: ОСР (са енглеског Сања Симић де Граф)